Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att satsa på biogas i Gävle

Efterfrågan på biogas väntas öka kraftigt de kommande åren i Sverige, men i Gävle finns bara en begränsad biogasproduktion i Gävle vatten, som används till el och inte en enda biogasmack.

Annons

Det finns närmare 100 biogasmackar i Sverige och 16 000 bilar som körs på biogas. Antalet ökar starkt. För dem är Gävle och hela vägen upp till övre Norrland en stor vit fläck på mack-kartan.

Biogas produceras också av samhällsansvar. Det kan bli en viktig del av en kretsloppsanpassad infrastruktur som är varsam med både resurser och miljö. I Gävle har Gästrike Återvinnare nyligen startat ett komposteringsprojekt där det privata företaget Neova tar hand om det kommunala hushållsavfallet. Av avfallet blir det jord men tekniken finns att även ta hand om den biogas som är en biprodukt vid processen.

Vi önskar en samverkan med Neova och att en tillverkning av biogas kommer i gång som i första hand kan komma att nyttjas av bussar i stadstrafiken. Biogasbussar kostar mer i inköp men studier visar att driva bussar med biogas innebär både lägre kostnader och större miljövinster än den bästa dieseln.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons