Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att segla igen?

Jag sitter och funderar över kriminaliteten i samhället och ungdomar som hamnar snett. Misshandel, rån, stölder, skadegörelse, listan kan bli lång. Det räcker att läsa tidningen så finns det reportage om det ta varje dag.

Annons

 

Droger finns och florerar bland ungdomar och drogerna kostar pengar för de som fastnat i träsket. Pengarna till drogerna kan inte fixas lagligt och i och med det så är vi många som blir inblandade i missbruket. Alla känner vi någon som varit med om en stöld, ett ”rån” eller en misshandel.

När de här tankarna snurrar runt i mitt huvud så kommer jag osökt tillbaka till seglatserna som var så omtalade för ett antal år sedan. De kallades ”lyxresor” för stökiga ungdomar. Lyxresor? Ja, om det är lyx att bo, att slita för att klara sig för dagen, att lära sig ta hänsyn och att samarbeta på en båt. Ansvaret som de aldrig har lärt sig att ta tidigare varken för sig själv eller andra. En båt kan de inte hoppa av, en båt som du måste fixa din mat och ditt leverne på. Jag tror inte att ungdomarna som fick chansen att fara iväg på ”lyxresan” hade fått ta del av det livet tidigare.

Vi läser om 15-åringen som åtalas för flera grova brott. Visst kan man fråga efter hans föräldrar men tyvärr så har inte alla barn föräldrar som är starka nog att ställa sig över kompistrycket. Ibland är nog föräldrarna inte mycket bättre än vad barnen är. Det är då jag tror att seglatserna kommer väl till pass.

Tror vi verkligen att det fungerar bättre att sätta ungdomarna på ett hem och få ”vård”? Vad får ungdomarna ta för ansvar där? Visst kan det hjälpa en del. Men ganska snart kommer de ut till sina kompisar och ”fixar läget” igen, hamnar i samma elände och då gärna ännu grövre.

Återigen: på en segelbåt hoppar du inte ut i havet om du tröttnar!

I mina funderingar och med facit i hand så kan jag inte låta bli att tänka att vi skulle köpa in ett stort antal segelbåtar och drar ut med ”ungdomarna” på havet!

Det vore nog ett mycket bra alternativ för dem att lära sig ta sitt ansvar och att leva efter vanliga normer.

Birgitta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons