Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daisyspelare är en rättighet

Annons

Daisygruppen i SRF Gävleborg skriver i en artikel att synskadade behöver en Daisyspelare för att kunna läsa inlästa böcker, tidningar, instruktioner och samhällsinformation – en mycket viktig fråga.

Det talas oftast om att det inte är plånboken som ska styra om vi ska få hjälpmedel eller ej.  Men så är det i dag för en synskadad som bor i Gävleborgs län och är i behov av en Daisyspelare. Att inte tillhandahålla detta hjälpmedel innebär att landets synskadade inte får en likvärdig vård och det är inte acceptabelt.

Daisyspelare är ett viktigt hjälpmedel som Region Gävleborg kan förskriva men som inte är en rättighet. Region Gävleborg är den enda region som inte har den rättigheten. Kostnaden för regionen vid ett införande av Daisyspelare i hjälpmedelsutbudet är relativt liten men innebär en stor förbättring för länets synskadade.

Ärendet med Daisyspelare har varit en långbänk i Region Gävleborg under många år.  Försvaret från majoriteten är att tekniken utvecklas hela tiden och att det kommer att komma något bättre framöver, men till dess måste de synskadades behov tillgodoses.

I november 2015 ställde jag en interpellation om Daisyspelare till regionfullmäktige med anledning av att man förskriver Daisyspelare och undrade hur många Daisyspelare som förskrivits sedan 2010. Svaret var endast tre stycken och då kan man ju undra om det inte kommit in fler ansökningar eller om det är ett stort antal som inte behandlats och/eller bara avslås, för behovet verkar vara större.

Det måste väl vara en mänsklig rättighet att kunna få läsa i Sverige 2016 och då bör väl de som har mest behov veta vad de behöver bäst och inte bara gå och vänta på ny teknisk utveckling. Många synskadade använder sig av datorer i dag som ett stort hjälpmedel men det är inget alternativ till Daisyspelare. Det är viktigt att påpeka att lika läsmöjligheter kräver olika lösningar.

Jag anser att Daisyspelare är en rättighet och ska ingå i hjälpmedelsutbudet och erbjudas länets synskadade och ska finansieras av regionen. Vi ska inte göra skillnad på behoven. Om det finns möjlighet till hjälpmedel i vardagen som underlättar för dem som behöver så ska det vara en självklarhet att få detta hjälpmedel oavsett i vilken region eller vilket landsting man bor. 

Birgittha Bjerkén (M)

Moderat ledamot i Regionfullmäktige

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons