Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför anmälde jag dem

Annons

Jag har lämnat in en begäran till konstitutionsutskottet, KU, om en granskning av före detta statsminister Göran Persson och före detta justitieminister Thomas Bodström gällande avvisningen av två egyptiska medborgare år 2001.

Regeringen beslöt 18 december 2001 att avslå ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd samt flyktingförklaring från Ahmed Agiza och Mohammed El Zary. Regeringens beslut sades vila på uppgifter som säkerhetspolisen redovisat där männen ansågs vara en risk för rikets säkerhet. Männen utvisades därför till Egypten och det verkställdes omgående. Beslutet fattades under en period då ingen särskild migrationsminister var utsedd, och föredragande statsråd var därför dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

Flera år senare avslöjades att de utvisade utsatts för tortyr i Egypten och att verkställandet skett med hjälp av amerikanska säkerhetsagenter. Den ene mannen dömdes till 15 års fängelse medan den andre friades och hans familj fick senare asyl i Sverige. En skandal utan motsvarighet i Sverige rullades upp och givetvis följde en granskning och utfrågning av statsråd i Konstitutionsutskottet.

Skuldbördan föll därmed tungt på Anna Lindh som av naturliga skäl inte kunde förklara sig eftersom hon tragiskt mördats år 2003.

Men nu framkommer alltså uppgifter som gör gällande att det var Persson som gav en direkt order till Anna Lindh om att avvisningarna skulle ske skyndsamt, efter påtryckningar från USA, samt att Bodström ska ha känt till hur avvisningarna genomfördes. Avvisningarna ska till och med ha organiserats av justitiedepartementet där Bodström var chef.

Uppgifterna står med andra ord i direkt kontrast till de uppgifter som tidigare framkommit i KU. Enligt uppgift ska det även finnas dokument som stärker detta och det skulle i sådana fall innebära att en delvis ny bild växer fram. Att ett tungt ansvar också borde falla på Persson och Bodström.

TomasTobé

riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons