Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vräks barnfamiljerna

Annons

25 juli hade två riksdagsledamöter, Chatrine Pålsson Ahlgren och Rosita Runegrund från kd, en tänkvärd debattartikel publicerad i Arbetarbladet. De bägge riksdagsledamöterna, som för övrigt också är ledamöter i riksdagens socialutskott, tog upp problemen med vräkningar av barnfamiljer.

Det är lätt att hålla med i deras resonemang om hur barnen drabbas vid en vräkning, hela deras sociala trygghet tas ifrån dem. Nu är det inte bara barnfamiljer som drabbas hårt om de förlorar sin bostad. Det är heller inte lätt för exempelvis en pensionär att bli ställd på bar backe.

 

Något som artikelförfattarna inte berör är orsaken till att det är så många vräkningar.

 

Om man får tro andra företrädare för allianspartierna, inte minst kd:s partisekreterare Lennart Sjögren, har svenska folket aldrig tidigare haft det så bra ekonomiskt som nu. Förklaringen är ganska enkel, välståndet har under de senaste decennierna aldrig varit så orättvist fördelat som i dag. De som har vunnit på alliansregeringens politik är höginkomsttagare och ägare till dyra fastigheter. De som förlorat är låginkomsttagare, ensamstående mammor och de så kallade fattigpensionärerna, med andra ord de som är i riskzonen för att inte klara av att betala sin hyra.

En bidragande orsak till att så många som bor i hyresrätt råkar illa ut är naturligtvis att hyrorna i allmänhet är väldigt höga. Där bär alliansregeringen ett ganska stort ansvar bland annat på grund av att investeringsstöd till nyproduktionen togs bort, samtidigt som räntebidragen slopades. Skulle dessutom förslaget som utredaren Michael Kock lade fram för en tid sedan bli verklighet är det nog dessvärre många hyresgäster, också sådana med hyggliga inkomster, som hamnar i riskzonen.

 

Det är nu hög tid att återupprätta den sociala bostadspolitiken, som tidigare har varit något av ett kännetecken för välfärdsnationen Sverige. Det måste bli slut med allt experimenterande med försäljningar av allmännyttan, efterfrågeanpassning av hyrorna och alla andra tokigheter som den nuvarande majoriteten håller på med.

 

Trots att det finns all anledning att tro på de båda riksdagsledamöternas patos och oro för barnfamiljernas situation är deras trovärdighet inte särskilt stor då de är företrädare för ett alliansparti som har ett statsråd som är den främste företrädaren för ytterligare marknadsanpassning av hyrorna. En åtgärd som på intet sätt kommer att minska antalet vräkningar.

Börje Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons