Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gamla i Gävle är värda det bästa

Annons

Vi har alla i färskt minne tv-avslöjandet om en kvinna som drabbades av falsk demens under elva år på grund av felaktig medicinering. Hon är inte unik. Alla som har kontakt med äldre blir förvånade över den mängd läkemedel som många äldre är ordinerade.

Läkemedel utprovas oftast på friska försökspersoner och därefter människor med en enda sjukdom och som dessutom inte står på andra läkemedel. Studier kring vad läkemedlet har för effekt när det blandas med tio andra i en 95 årig multisjuk kvinnas åldrade kropp finns ytterst sällan.

Det finns en vedertagen metod för att komma åt en del av problemet med överförskrivning av läkemedel för äldre. Det kallas för multiprofessionell läkemedelsgenomgång. En krångligt ord för att en läkare tillsammans med en sjuksköterska och en farmaceut/apotekare regelbundet går igenom läkemedelslistorna hos äldre patienter.

Vetenskapliga utvärderingar har gjorts som visar att metoden är mycket effektivare än det traditionella när bara en läkare går igenom medicinlistorna. Arbetsmetoden leder till att många läkemedel kan sättas ut. Det leder ofta till mindre förvirring, mindre yrsel och därmed färre fall- olyckor.

Alliansregeringen har under sina två första år satsat 1,35 miljarder kronor per år som kommuner och landsting bland annat kan använda till att införa arbetsmetoden. Centerpartiet i Gävle har vid två tillfällen motionerat om att använda stimulanspengarna från regeringen till att införa metoden och därmed ge många äldre ett bättre liv.

Vi är oerhört besvikna på att socialdemokraterna med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet gång på gång avslår vårt förslag. Envisa centerpartister ger dock inte upp så lätt utan kommer att fortsätta återkomma med kravet. De gamla i Gävle är värda det bästa.

Marina Alfredsson Bror, c

Anders W Jonsson, c

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons