Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati är ingen lekstuga

Vi kan förstå att Vänsterpartiet blir frustrerade när deras förslag blir nedröstade i omvårdnadsnämnden.

Annons

Men att beskriva den demokratiska processen i nämnden som lekstuga är respektlöst mot oss folkvalda och väljarna. Det förslag som får flest röster är det som ska genomföras. Denna underliga syn hos Vänsterpartiet, att demokrati är en lekstuga, bottnar troligen i partiets gamla rötter. För oss är demokrati ingen lekstuga!

 

Vänsterpartiet beskyller oss för att ”skjuta från höften” i frågan om kommunens personliga assistenter! Men just för att undvika att ”skjuta från höften” så vill vi utreda assistansen i kommunal regi. Det finns för och nackdelar som måste vägas mot varandra. Vänsterpartiets underliga demokratisyn får inte stoppa en seriös utredning. Därför vill vi att den personliga assistansen ska utredas.

Ska valfriheten bli större behövs det mer att välja på. En sund konkurrens inom välfärdsområdet kommer att skapa en bättre välfärd för alla under förutsättning att kommunen har ett fungerande kontrollsystem av kvalitén.

Är offentlig sektor bättre än privat så ska den drivas i offentlig regi eller tvärt om. Kvaliteten och tillgängligheten är det avgörande. Det vi behöver är en sund konkurrens där besluten om var man ska få sin välfärd överflyttas från politiken till människorna. Men välfärden är inte vilken vara eller tjänst som helst. Politiken har alltid ansvaret för innehållet i välfärden. Omvårdnad Gävle bör på sikt se över sin organisation och tydligare skilja kontroll och den egna utförarorganisationen åt och då inte bara inom assistansen. Det är aldrig bra att kontrollera sig själv!

I juni 2011 beslutade kommunfullmäktige i Gävle att införa valfrihetssystem inom hemtjänsten, LOV. I Gävle kommun har vi idag tretton godkända privata utförare av hemtjänst. Allians Gävle vill skapa förutsättningar för att det ska bli flera privata utförare under 2016. För att än mer stärka den enskildes möjlighet till inflytandet och delaktighet vill vi under 2016 starta arbetet med att inför en hemtjänstcheck och öka valfriheten inom hemtjänsten.

 Allians Gävle ska också under 2016 införa valfrihetssystem inom äldreboende. Den som fått ett biståndsbeslut väljer sedan själv ett äldreboende som passar honom eller henne bäst. Många kommuner i landet har genomfört detta med lyckat resultat. Huvudsyftet är att öka valfriheten och att höja kvaliteten på tjänsterna, samt att stimulera utveckling och nyetablering av lokala företag.

Inger Källgren Sawela (M)

kommunalråd i opposition 

Anders Jansson (M)

omvårdnadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons