Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratins förfall

Annons

 Som vanligt läste jag Anna Norlings ledare i Arbetarbladet på morgonen 31 januari.

Ledaren behandlade Alliansens kris i ledarskapet. En mycket träffsäker ledare som ifrågasatte vem som styr Gävle. Är det Inger Källgren Sawela eller Patrik Stenvard och Anders Jansson eller kanske Tomas Tobé? Frågan är berättigad och ledaren redovisar mycket klart varför den kan ställas. Anna har en sällsynt förmåga att vara klar i sina frågeställningar så det var inget ovanligt. Det är synd att vi inte har sådana ledarskribenter i rikspressen.

Jag ansluter mig helt till Annas frågeställning men vill gå ännu längre. Vilken makt har egentligen Anna Kinberg Batra i Moderaterna. Mig förefaller det som det är Bengtssons anhängare och MUF, under ledning av Tomas Tobe. En partisekreterare har mycket makt inom partierna så det är ganska troligt, särskilt som MUF i dag representerar de MUF-anhängare som 1976 stod och stampade på Stortorget i Gävleoch skrek ut sitt hat mot Olof Palme.

En historieåterblick! Efter mer än hundra års förtryck av brukspatroner och godsägare lyckades arbetarrörelsen komma bort från strejker och revulutionstankar och samla sig till en ny definition av socialism. Den ”demokratiska socialdemokratin”. Det hade inte gått utan nykterhetsrörelsen, fackföreningsrörelsen och den kristna socialdemokratiska rörelsernas arbete.

Även kooperationen hade en stor del i detta genom att de fick bort de hushållskrediter som bruksaffärerna band sina anställda med.

1928, när fackföreningsrörelsen bröt med tanken på revulotion frigjorde man sig från kommunisternas inflytande i socialdemokratin. Valet 1932 blev den stora segern för en början till ett nytt statsbärande parti. Tyvärr växte sig nazismen stark i Tyskland efter förstavärldskriget och resultatet blev ett nytt världskrig. Stora delar av Sveriges industriledare liksom militär och polis anslöts sig tankemässigt till den nya läran även om de inte offentligt syntes så mycket.

På grund av att socialdemokratin var i full färd med att påbörja byggandet av Folkhemmet så gjorde partiet inte upp med nazismen och de svenska nazisterna lyckades natten efter freden gömma sina tidigare tankar. Idéerna har funnits även efter krigsslutet och poppat upp då och då.

1970, när välfärden stod som högst i Sverige, har därefter haft följder som är av fåfäng och girig natur hos människor. Arbetare har blivit tjänstemän och kan därför inte tillhöra ett arbetarparti. Dessutom har inkomsterna blivit så höga att de inte vill belatala skatt på inkomsten.

Småbönderna har blivit godsägare och kan därför inte tillhöra Bondeförbundet, som Centerpartiet hette då de var en Folkrörelse. Det andra stora Folkrörelsepartiet jämte Socialdemokratiska partiet.

Inom Fackföreningsrörelsen uppstod en egentillverkad konflikt som myntades som ”närande och tärande” En konflikt som trasade sönder samarbetet mellan industriarbetare och offentligt anställda. Solidariteten fick sig en ordentlig knäck.

En annan orsak till sprickorna inom arbetarrörelsen som verkade genom att ett stort antal förtroendevalda ute i kommunerna och som verkade på industrigolvet var den stora kommunreformen där tusentals tidigare förtroendevalda försvann.

Socialdemokratins viktigaste informationskälla försvann och arbetarkommunernas verksamhet fick allt mindre betydelse.

Besluten kom att tas i Slutna rum och medborgarna lämnades utanför. Till detta kom att hela samhället fått en omdaning som innebär att de gamla ungdomsorganisationernas verksamhet smalnat av, då samhället erbjuder en mängd olika aktiviteter. Människor kom på att de ville förverkliga sig skälva och ha frihet att i stort sett göra som de vill. Det har gått så långt att politiska beslut inte respekteras längre. Det är att bedra innevånarna att tro att de har ett fritt val. Det är bara att läsa förarbetena till grundlagen. Där står som en portalregel att en ansökan ska bifallas ”om inte väsentliga allmänna eller enskilda intressen står däremot”. Kommunsammanläggningen hade en annan stor effekt. Det blev mycket lönsamt att arbeta inom politiken och politiker som var och är beskälade av tron på socialdemokratin, det vill säga de som arbetade politiskt av ideella skäl konkurreades ut av av karriärister. Det gäller i ännu högre grad inom övriga partier. Man behöver inte ha någon ideologi eller kunskap om partiernas historiska betydelse, för att få en hög lön. Då kommer lätt frågan om egen vinning fram i besluten.

Ett bra exempel är att politiker i alla partier beslutade om att de som är kvar i politiken efter pensionen ska ha två jobbskatteavdrag. En fullständigt absurd tanke. De har ofta väldigt höga pensioner efter sin korta tid vid maktens köttgrytor. De höga lönerna eller arvodena har också lett till karriärismens ovänskap inom styrelser och andra organ med makt. Socialdemokraterna har slitit med den frågan ända sedan Ingvar Carlssons tid och en hel del även dessförinnan. Detta är en, kanske rå beskrivning av mina politiska erfarenheter från att jag gick med i SSU 1935 till dagens datum. Politik kräver mer ”sunt bondförnuft ” än univeritetsstudier. En annan synpunkt är att M och övriga borgerliga partier inte respekterar 2014 års valresultat. Därmed har de skjutit ett grundskott i den valordning som vi har arbetat med i 100 år. I slutändan betyder det att väljarna tappar intresse för att delta i val. Det kanske är grundtanken i vissa politikers hjärnor då de därigenom kan upphäva demokratin och införa diktatur. Att springa och anmäla varandra till KU är sandlådemässigt agerande som leder till att KU får allt mindre betydelse. Det, samt att Alliansen beslutar om en massa egna frågor som är förlorade i valet 2014 och kräver att regeringen skall fatta dessa beslut. Det innebär i själva verket att en socialdemokratisk regering ska fatta beslut som inte bara

socialdemokratiska utan även Alliansens väljare förkastat tyder inte på något sinne för demokratiskt styrelseskick. Det är snarare exempel från Trump i USA:s sätt att styra om han blir president.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons