Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bekvämt att skylla på etanolen

Annons

Försvinner macken är det risk att annat följer efter, men det är inte etanolens fel som Rolf Nylander påstår (Arbetarbladet 30 september). Lagkravet på att bensinbolag ska sälja ett förnybart bränsle, i praktiken etanol, omfattar inte alls de minsta mackarna och större mackar kan söka dispens från lagen. I stort sett alla dispensansökningar har beviljats, men många bensinbolag har avstått från att söka dispens eftersom det egentligen ligger lönsamhetskrav bakom planerna på nedläggning – men det är bekvämt att skylla på etanolen.

Branschorganet Svensk bensinhandel anger att uppemot tusentalet mackar i Sverige är för olönsamma och måste läggas ned de närmaste åren – etanol eller inte. Vi skulle, liksom säkert Rolf Nylander, önska att bensinbolagen tog större ansvar för en levande landsbygd och möjligheter att tanka också bortom storstäderna, och det är roligt att flera mindre utmanarbolag ser möjligheterna i att erbjuda bensin, diesel och biobränslen i glesbygd.

Slutligen: hur tror man att en mack bäst överlever långsiktigt – genom att erbjuda framtidens biobränslen eller genom att ensidigt hålla fast vid bensin och diesel som allt fler överger i takt med att oljepriset stiger?

Mattias Goldmann,

Gröna bilister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons