Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det första regeringen gav sig på var ju vuxenutbildningen

Annons

Svar på debattartikel från folkpartiet angående yrkesutbildningar (Arbetarbladet 8 september).

Fortfarande två år efter att folkpartiet blev en del av den moderatledda regeringen så anklagar de socialdemokraterna för brister de ser i skolan. Detta har vi vant oss med, men det blir lite väl magstarkt när man gör detta gällande yrkesutbildningar och vuxenutbildning.

Det första den moderatledda regeringen gav sig på när de fick chansen var just vuxenutbildningen. I ett svep tog de bort 600 miljoner från vuxenutbildningen. Samtidigt minskade de möjligheterna till arbetsmarknadsutbildning för arbetslösa med ungefär lika mycket. Detta fick enorma konsekvenser för dem som var i behov av en utbildning för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna i Gävle valde då tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet att satsa kommunala miljoner på att stärka yrkesutbildningarna inom vuxenutbildningen. Inför 2008 införde vi möjligheten för sent anlända flyktingar att gå en gymnasial lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen. 2009 utökas denna möjlighet till att omfatta alla Gävlebor som saknar en gymnasieutbildning.

Nu när vi närmar oss slutet av 2008 så har den moderatledda regeringen inklusive folkpartiet börjat upptäcka en del av sina misstag. Då kommer det en välkommen satsning i den kommande budgeten. Tyvärr är den inte lika stor som den besparing som genomfördes i slutet av 2006. Först 2012 kan vuxenutbildningen vara tillbaka på den nivå som den hade innan besparingen 2006, då har jag inte räknat med kostnadsökningen som inte är kompenserad.

I samma tidning som debattartikeln (Arbetarbladet 8 september) så kan vi läsa en artikel om långtidsarbetslösa. Där ser vi verkligheten bakom den moderatledda regeringens politik. Lars Sjösten, tidigare chef på Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, konstaterar att antalet långtidsarbetslösa ökar kraftigt och att möjligheten för arbetsförmedlingen att erbjuda arbetsmarknadsutbildning i ett tidigt skede är klart försämrad.

Detta är den verklighet som många arbetslösa i dag befinner sig i. Samtidigt har regeringen genomfört skattesänkningar där 80 procent av pengarna gått till 8 procent av de allra rikaste. Dessa pengar hade kunnat användas till att bygga ut välfärden inklusive yrkesutbildningen.

Peter Hasch, s

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons