Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara attraktivt att starta och driva företag i Gävle

Annons

Företagen är jobbskapare. När företagen växer skapas fler arbetstillfällen, mer skatteintäkter som bygger välfärd och ett bättre Gävle för oss alla som bor, lever och verkar i kommunen. Allians Gävle vill samarbeta med företagen med syftet att skapa de bästa förutsättningar för företagande.

För företagen gäller det mer än någonsin att snabbt kunna ompröva och förbättra sin verksamhet för att vara konkurrenskraftiga. Kommunen behöver följa med i utvecklingen. Snabb ärendehantering, flexibilitet, konstruktiv dialog och en företagarvänlig attityd är grunden för ett gott företagsklimat.

Allians Gävle vill prioritera företagsfrågor och vi vill att hela den kommunala organisationen ska ha en företagsvänlig attityd. Vi avser att ha goda kontakter med kommunens företagare och vårt mål är att serva dem och utveckla deras möjligheter på bästa sätt.

Arbetet med ”Helt enkelt”, att underlätta för företagare att få en väg in för kontakterna med kommunen,ska intensifieras och marknadsföras. En effektiv förvaltning innebär att kommunen har ett professionellt bemötande och en smidig, snabb och transparent ärendehantering. Företagsärenden som berör fler än en myndighet ska skötas så smidigt som möjligt så att företagarna inte märker av de kommunala gränserna. Tidsgarantier ska införas vid till exempel bygglov och annan ärendehantering.

En kommun med ett företagsklimat i världsklass låter de lokala företagen sköta näringsverksamheten utan att osunt konkurrera. I debatten har det många gånger framkommit att Gävle kommun driver näringsverksamhet som ligger utanför det kommunala uppdraget och kompetensen. Under kommande verksamhetsår ska ett företagsråd bestående av lokala företagare och politiker tillsättas för att genomlysa kommunens näringsverksamhet så att alternativa driftsformer kan föreslås.

Arbetet med att förändra attityden till företagande är ett arbete som måste ske långsiktigt och målinriktat. Allians Gävles tydliga ambition är att Gävle kommun ska gå från myndighetsorganisation till serviceorganisation. Det ska vara attraktivt att starta och driva företag.

För Allians Gävle

Helene Åkerlind (L)

kommunalråd

Morgan Darmell (M)

ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons