Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det som behövs är politiker som lyssnar på lärarna

Med anledning av debattartikeln med rubriken ”Skriftliga omdömen kommer att leda till bättre kunskaper” (Arbetar- bladet 3 november).

Annons

Var fjärde elev lämnar grundskolan utan godkända betyg i alla kärnämnen.

Enligt Inger Källgren Sawela, som skrivit debattartikeln om skriftliga omdömen, beror detta på att kunskapsbristerna upptäcks för sent eftersom de första betygen inte ges förrän i årskurs 8. Hon menar att tiden för att fylla kunskapsluckorna då blir för kort.

Vidare skriver hon att ju tidigare eventuella problem upptäcks, desto lättare är det att ge det extra stöd som behövs.

Vad får henne att tro att problemen upptäcks i samband med att eleven får sitt första betyg?

Jag vågar påstå att lärare upptäcker problem mycket tidigt, ofta redan i förskolan. Så visst finns det gott om tid att hjälpa eleverna. Det som saknas är resurser.

Låt oss hoppas att Gävle kommun får en stor del av dessa 900 miljoner, som ska satsas för att åtgärda bristerna i skolan.

Synd bara att de elever, som av olika anledningar inte når målen, måste utsättas för ett betygsliknande skriftligt omdöme, som svart på vitt talar om att de inte duger, för att skolan ska få resurser.

De individuella utvecklingsplaner, som vi haft i Gävle kommun sedan flera år, är ett utmärkt verktyg.

Ingen elev nedvärderas med ett dåligt omdöme utan allt skrivs på ett positivt och framåtsyftande sätt utifrån varje elevs egna förutsättningar.

Utvecklingsplanen formuleras av elev, föräldrar och lärare tillsammans under utvecklingssamtalet. Dessa utvecklingsplaner innehåller alltid information om vilka insatser som behövs för att eleven ska nå målet.

Där står också vilket ansvar var och en har för planens genomförande samt när uppföljning ska ske.

Jag kan inte förstå varför det skulle bli bättre med betygsliknande skriftliga omdömen.

Nej, det som behövs för att fler elever ska nå målen är politiker som lyssnar på lärarna och satsar på skolan i stället för att rusta ner verksamheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons