Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitala skyddsronder kan spara miljarder

/

Annons

Dåligt anpassade it-system är ett av våra största arbetsmiljöproblem.

 

En genomsnittlig dag ägnar till exempel chefer en halvtimme åt it-strul, en arbetstidsförlust som innebär enorma kostnader för kommunerna i Gävleborg och region Gävleborg. Ett sätt att råda bot på problemet är digitala skyddsronder som kan upptäcka tidstjuvar och åtgärda brister i systemen.

 

När Vision frågade våra medlemmar hur mycket tid de ägnar åt it-strul visade det sig att våra chefsmedlemmar ödslar mest tid – hela 30 minuter om dagen. Om man räknar på vad den totala arbetstidsförlusten kostar - om alla chefer i kommuner, landsting och regioner lägger ned en halvtimme om dagen på it-strul – så landar det på 2,4 miljarder kronor om året.

Det här är pengar som arbetsgivarna istället skulle kunna använda till att vidareutveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna.

Ett sätt att råda bot på problemet är att genomföra digitala skyddsronder. Det kan beskrivas som en skyddsrond där man undersöker hur it-arbetet fungerar och hur medarbetarna upplever arbetet. 

 

Hur lång tid tar det att logga in på morgonen? Hur fungerar systemen tillsammans? Är de lätta att använda? Vid en digital skyddsrond inventeras också kunskapsnivån bland medarbetarna när det gäller program och funktioner.

 

Efter kontrollen skrivs en rapport om vad man har upptäckt, förbättringsförslag diskuteras samt följs upp med ansvarig chef. Det kan till exempel handla om utbildningar för personalen eller att skapa en bra arbetsmiljö vid datorerna.

 

En viktig del handlar om att fånga upp medarbetarnas egna idéer om hur användbarheten kan bli bättre. Visions undersökning visar nämligen att de medarbetare som har haft inflytande vid utveckling av nya it-system upplever mindre strul och stress- och bättre kvalitet på sitt jobb.

 

Att kontrollera och förbättra den digitala arbetsmiljön borde vara lika naturligt som att kolla att medarbetarna har bra stolar och rätt belysning. Visions beräkningar visar dessutom att det finns mycket pengar att spara.  Vi vill därför uppmana arbetsgivare i region och kommuner i Gävleborg att genomföra digitala skyddsronder på våra arbetsplatser. Då kan tid som idag läggs på it-frustration istället bli tid för bättre verksamheter och välfärd.

 Lotta Eriksson

ordförande Vision i region Gävleborg

Sten Öberg

ordförande Vision i Gävle kommun

Veronica Karlsson

förbundsordförande Vision

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons