Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitaliseringsbidrag kan döda småstadsbiografen

Annons

Digitaliseringen av Sveriges biografer är ett hett ämne just nu. Och många vill att det ska ske bidragsvägen. Men om det görs på fel sätt kan småstads- biografens saga vara all.

Sandviken, Mora, Västervik är bara några exempel på orter där vi driver livaktiga småstadsbiografer. Biografer som visar film på affärsmässiga villkor, men sällan är påtänkta för bidrag när det talas om biografdöd, kvalitetsfilm och digitalisering.

Många pratar nu om vikten av att biograf- sverige digitaliseras. Vi menar att det bara är en tidsfråga innan det sker. Men samtidigt höjs röster för särskilda bidrag till digitalisering av de minsta biograferna. De hävdar att dessa bara kan överleva om de får bidrag till en modern digital projektor för att visa evenemang och kassasuccéer före alla andra.

Framtidens biograf är naturligtvis digital, men selektiva bidrag riskerar att framkalla en ovälkommen biografdöd bland våra biografer som redan i dag kämpar för sin överlevnad.

Vi vänder oss mot att Svenska Filminstitutets pengar används för digitalisering. Vi vill att SFI:s pengar oavkortat ska gå till den svenska filmproduktionen för fler och bättre svenska filmer. Det vinner den svenska biopubliken på.

Större delen av våra biografer bidrar via SFI-avgiften med runt 15 miljoner kronor till svensk filmproduktion, medan de mindre landsortsbiograferna till stor del är avgiftsbefriade.

Konsekvensen av selektiva bidrag kan alltså mycket väl bli både sjunkande besökssiffror och sjunkande bidrag till svensk film – trots goda intentioner.

En annan effekt av digitaliseringen är att antalet filmkopior blir obegränsade. Många menar att det är kvalitetsfilmens räddning, men vi tror snarare tvärtom. Mångfalden blir till enfald när James Bond och Harry Potter fyller varenda biografduk i Sverige.

Valet mellan en film som kan locka tusentals besökare mot en som lockar tio är givet för en pressad biografägare. Då finns ingen plats över till den mindre lönsamma kvalitetsfilmen. Precis som att många tv-kanaler inte är en garanti för bra tv, är inte digitala biografer ett svar på kvalitetsfilmens svårigheter.

För att undvika detta hävdar vi att vi måste låta sunda ekonomiska villkor styra biografutvecklingen i Sverige. Digitaliseringen kommer, men bidrag till teknikupprustning som bara går till vissa biografer är en lek med elden som ger motsatt effekt än den önskade.

Björn Wallgren,

Björn Biografer

Marie Öhgren,

Bio Maxim Landskrona

Carl Stefan Rydén,

Cinemascenen

Peter Fornstam,

Svenska Bio

Are Bengtsson,

Saga Bio Alingsås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons