Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dina gamla strumpbyxor kan hjälpa kvinnor i Etiopien

Annons

Folkpartiet liberalerna stod i lördags i gassande sol i Skutskärs centrum och samlade in nylonstrumpbyxor. Strumpor som vi ska sända vidare till Etiopien.

Bakgrunden till att vi tog oss tid att be om era strumpor i stället för att ligga vid badet är mycket större och mer obehaglig än många kan ana sig till.

I Etiopien föder unga flickebarn barn. Kvinnornas underordnade ställning, deras alltför tidiga äktenskap och graviditeter och i någon mån den urgamla seden att omskära och sy ihop kvinnornas könsorgan, ger bakgrunden till förlossnings- skadorna. Den konstanta undernäringen gör deras kroppar mindre utvecklade och försvagade. De klarar ofta inte av att föda fram ett barn utan att deras underliv fullständigt trasas sönder.

I västvärlden föder de flesta kvinnor sina barn under kontrollerade former med tillgång till medicinsk utrustning.

Så ser det inte ut i de fattiga delarna av vår värld där kvinnor hjälper kvinnor utan annan utrustning än sina händer och i bästa fall varmt vatten.

Inte sällan dör barnen och om mamman överlever har hon ett liv som utstött att se fram emot. Stanken från henne på grund av att avfallsämnena rinner rakt ut gör att ingen vill leva i närheten av henne.

Varje år drabbas cirka 9000 kvinnor i Etiopien och för cirka 1 200 (2004) av dem heter räddningen Fistulasjukhuset.

De rekonstruerar kvinnornas underliv genom ett antal operationer. Det startades 1974 och har i dag vuxit till att bli mer än ett sjukhus för skadade kvinnor. De producerar mjölk, ägg och grönsaker för eget bruk. Flera före detta patienter bor och arbetar på gården.

Var kommer då strumporna in?

Jo, med avklippta ben används de som trosor till de nyopererade kvinnorna. Benen väver kvinnorna mattor av.

Vi tycker att tanken med att svenska kvinnor kan hjälpa etiopiska kvinnor genom att ge bort det som annars skulle ha gått i soporna är genialisk och sympatisk.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Ni som gärna vill ge bort era rena strumpbyxor har fortfarande möjlighet att göra det.

Maria Lundin,

Ann-Cathrin Larsson,

folkpartiet liberalerna, Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons