Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Docka ihop ett kulturhus med Rådhuset

Annons

Frågan har varit uppe många gånger. Undertecknad har suttit med i kultur- och fritidsnämnden sedan millennieskiftet och vi i nämnden har pratat om biblioteket otaliga gånger. Det har också ritats en hel del. Förslag på utbyggnad på P-platsen bakom nuvarande byggnad. 100 miljoner kronor avsattes för detta. Men förslaget var inte bra och stoppades av nämnden. Det gick inte att bygga till ännu ett golvplan i kvarteret. Vi har ju redan fem-sex golvplan, som inte alls är bra för de som är rörelsehindrade. Byggplanerna lades i malpåse tills bättre idéer kom upp och de 100 miljoner kronorna gick tillbaka till kommunkassan.

Under det senaste året har några propagerat för att ett nytt bibliotek ska byggas på Strömvallen. Den bästa tomten i Gävle, skulle man kunna säga. Det skulle bli en fin byggnad och den skulle säkert passa in bland alla vackra träd i Boulognerkogen/Stadsparken och som granne med Konserthuset. Men, de 500 000 till 600 000 besökarna, som biblioteket har i dag skulle med största sannolikhet minska till under 400 000. Och det är inte en minskning av besökare vi är ute efter. Nej, biblioteket ska ligga mitt i centrum där alla knutpunkter för gator och busstrafik finns, där alla människor rör sig mellan bostad och arbetsplatser, mellan affärer och restauranger, mitt i allt vimmel.

Men i dag ska inte ett bibliotek vara enbart ett bibliotek, det ska vara ett helt kulturhus inkluderande ett bibliotek. Byggnaden ska innehålla konsthall, filmsal, lässalar, scen för uppträdande och föreläsningar, kafé, med mera.

Och det ska inte ligga på nuvarande plats.

En av mina idéer är att Kulturhuset ska dockas ihop med Rådhuset. Vi har hört så många och dåliga förslag till användning av Rådhuset, så detta fina hus måste få en värdigare användning. Och vad vore mer värdigt än att det fick ingå i det nya Kulturhuset.

Rådhuset skulle från norra sidan bli den stora ingången till Kulturhuset. I Rådhusets olika rum inhyser man kommunens Turistinformation, ett museirum där Gävle och dess historia berättas, ett släktforskningsrum, ett kartéum med gamla kartor för släktforskningen och naturligtvis ett kafé.

På baksidan av Rådhuset byggs det nya Kulturhuset, över Kung Kristoffers Park. Kulturhuset sträcker sig över parken, över Norra Strandgatan, över Gavleån och slutar på andra sidan ån med en jättetrappa på Slottstorget. Där kan man sitta och lapa sol alla fina dagar. Eller så kan man sitta och titta uppträdande, musik, mm, från en scenbyggnad på Slottstorget. Kulturhuset byggs på raffinerade stålpelare och hänger alltså över parken, gatan och Gavleån.

I den del, som ligger ovanpå ån, får man en fantastiskt fin utsikt längs med ån, uppåt och nedåt. På norra Strandgatan fortsätter trafiken att gå under Kulturhuset men den södra delen av Strandgatan stänger man av i Slottstorgets bredd.

Kulturhuset byggs inte direkt intill Rådhuset utan på andra sidan Kyrkogatan. För att komma in i denna byggnad från norr, så går man in i Rådhuset, tar rulltrappan upp en våning och går sedan i en glasgång över Kyrkogatan in i det nybyggda Kulturhuset. Ingång till Kulturhuset finns också från södra sidan, via den stora trappan på Slottstorget.

Det gamla Biblioteket, kvarteret som heter Gefle Vapen, det säljer kommunen för dryga 100 miljoner kronor och lägger summan till investeringen i det nya Kulturhuset.

Detta är en personlig idé om hur ett nytt Kulturhus skulle kunna placeras och bli något utöver det vanliga.

Kenneth Bognesand

gruppledare i kultur- och fritidsnämnden för Alliansen

sitter även i Kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons