Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är den bästa drogförebyggaren!

Annons

Just nu har vi en mycket hög alkoholkonsumtion i Sverige och statistiken fortsättar att visa på siffror som skenar i höjden. Narkotikautvecklingen är också dyster; narkotikan flödar och antalet missbrukare ökar. Det kan vara lätt att känna sig maktlös som förälder! Men du kan vara med och påverka. Som förälder har du en särskild och unik möjlighet! Som förälder är du nämligen den viktigaste personen i ditt barns liv och det spelar faktiskt roll vad du säger och gör – även om det kanske inte alltid känns så! Som förälder är du den bästa drogförebyggaren! Vi vill därför uppmana dig att tänka på följande:

Forskningen visar att de ungdomar som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer än sina kamrater. Bland killar och tjejer som går i 9:an är det sex gånger vanligare att de som får dricka ur eget glas hemma dricker sig berusade när de går ut än de som inte får smaka någon alkohol hemma.

Tyvärr kan man inte lära ungdomar hur man dricker alkohol genom att bjuda hemma, det enda man lär dem är att dricka alkohol.

Om du köper ut alkohol till ditt barn i tron att det är det enda de dricker den kvällen bör du vara medveten om att ditt barn ofta dricker annan alkohol också, exempelvis smuggelsprit eller hembränt.

Det är viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol och andra droger och att du är tydlig med vad som gäller i just er familj. I Barnombudsmannens årsrapport framgår att barn och ungdomar efterfrågar ett tydligt ställningstagande med klara gränser från vuxenvärlden gällande alkohol. Glöm inte heller att prata om riskerna!

Att göra gemensamma överenskommelser med andra föräldrar om till exempel hur länge barnen ska få vara ute på kvällen, eller att inte tillåta föräldrafria fester, ger en trygghet och gör det enklare att stå fast vid sina beslut. Man undviker att barnen spelar ut föräldrar mot varandra med argumentet, ”men alla andra får ju…”

Många vuxna tycker att det hör till tonårsperioden att testa/börja dricka alkohol och att det inte är något man tar skada av. Däremot är man livrädd för att ens barn ska testa narkotika. Självklart är narkotikan förrädisk, men det är också alkoholen.

Dessutom finns en direkt koppling mellan alkohol och narkotika; Den som testar narkotika första gången är med största sannolikhet påverkade av alkohol. Därför bör du som förälder reagera även när ditt barn ”bara” dricker alkohol! Och du ska veta att ditt barn troligen gör allt för att lura dig, det gäller därför för dig att vara listig; håll dig vaken och vänta uppe, hämta hem ditt barn från kvällens aktiviteter eller ta en sväng förbi stan eller det område där ditt barn håller till. Om du förvarar alkohol hemma, håll koll på barskåpet!

Uppmuntra gärna ditt barn att delta i det drogfria alternativ som kommunerna erbjuder på skolavslutningen!

Avslutningsvis vill vi göra dig uppmärksam på att det är vi vuxna som bär ansvaret för att det finns fulla 14-åringar på stan, på till exempel skolavslutningen.

De har alla en sak gemensamt; det är någon vuxen som har gjort det möjligt för dem att få tag på alkohol.

Johnny Gustavsson,

Nanny Hörnqvist,

drogsamordnare, Gävle kommun

drogförebyggare, BIG, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons