Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du missar målet ordentligt

Svar till Jaan Ungeson, 13 juni

Annons

Jaan Ungeson levererar en mångordig kritik mot Vidarkliniken i allmänhet och integrativ medicin i synnerhet. Tyvärr, för alla inblandade, missar Jaan målet kraftigt. Frågan handlar inte om att ”få patienter att betala dyrt för vatten” – detta är för övrigt en kraftig förenkling av den integrativa medicinen och den holistiska synen på vård som Vidarkliniken dagligen utför. Frågan handlar om att möta det behov av individanpassad vård som tusentals patienter inte upplever sig att få inom den konventionella sjukvården.

 

Vidarkliniken har undertecknat vårdavtal med flertalet stora offentliga vårdorganisationer. Bland annat Stockholms Läns Landsting och Region Skåne. 6 000 patienter är i dag inskrivna efter att ha sökt sig till våra vårdinrättningar, antingen genom det fria vårdvalet eller via remisser av offentliganställda läkare. All medicinsk personal på Vidarkliniken har en utbildning som minst motsvarar den som krävs inom övriga svenska vårdinrättningar. Vill Jaan Ungeson verkligen genom lagändring avbryta den behandling som patienterna har sökt sig till för att han av principiella skäl är emot vederlagd patientsäker integrativ medicin?

 

I oändlighet upprepas argumenten från skeptikerrörelsen om homeopatiska läkemedels brist på aktiva molekyler. Det duger inte – många icke molekylära effekter är visade för längesen! Kritiserar samma debattörer den skolmedicin som orsakar läkemedelsskador för miljardbelopp trots dubbelblindtester? Vari ligger rimligheten i att om och om igen uppmana politiker till att inte implementera de EU-direktiv som Läkemedelsverket 2014 klargjorde kan regleras utan problem i svensk lagstiftning? Direktiv som skulle garantera tillgången till medicin för de patienter som anser att den integrativa vården bidrar med just det som den konventionella sjukvården inte levererar idag?

Den rörelse av aggressiva debattörer som vill stänga ner Vidarklinikens verksamhet pratar gärna om patientperspektivet. Det är möjligtvis förmätet av oss att poängtera ironin i att detta först och främst skulle drabba våra patienter. När man riskerar framtida vårdinsatser för stora grupper människor som sökt sig till en etablerad, kunnig och uppskattad vårdinrättning av skäl som för oss är dunkla, måste vi sätta ner foten.

 Ursula Flatters

specialist i allmänmedicin, Styrelsen Vidarkliniken

Anders Kumlander

styrelsen, Vidarkliniken

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons