Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk piska håller takten

Annons

finansminister någonsin, någonstans som har sänkt inkomsterna till den offentliga välfärden mer än vår stora sorg Anders Borg.

70 procent av sänkningarna har gått till de 30 procent redan rikaste hushållen.

När högeralliansen höjde a-kasseavgifterna var det inte för att få mer pengar till de arbetslösa. Det var för att de skulle få råd med skattesänkningar och det som så fint kallas avdrag för hushållsnära tjänster.
Som exempel kan nämnas att 70 procent av de pengar som Kommunals medlemmar betalar i avgift går till finansieringen av skattesänkningarna. Endast 19 procent går till de arbetslösa (11 procent går till administration).

Högeralliansens höjda a-kasseavgifter finansierar alltså rent faktiskt de välbärgades skattesänkningar och pigavdrag. Det innebär att varje arbetare som är med i a-kassan (vilket förresten snart ser ut att bli obligatoriskt) faktiskt betalar för städningen i välbärgade hushåll.

Men det stannar inte där. Det som kommer att få betala högeralliansens omvända Robin Hood-politik är de arbetande och arbetslösa som redan har det allra tuffast. Genom de förändrade
a-kassereglerna kommer deltidsarbetslösa att få långt mindre möjlighet till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. De kan endast fylla på sin deltid med a-kassa under 75 dagar men om de exempelvis jobbar deltid två dagar under en vecka tappar de sammanlagt fem dagar under den veckan. Dagarna försvinner fort och det blir bättre ekonomiskt för den deltidsarbetslöse att vara heltidsarbetslös än att gå in och jobba enstaka dagar.

Till och med regeringens eget finanspolitiska råd, Lars Calmfors, säger att ”reformerna till a-kassans finansiering är ett misslyckande”.

Under den korta tid högeralliansen varit vid makten har de sänkt intäkterna till välfärden med 80 miljarder kronor (än så länge). Om man hade låtit kommunerna och landstingen i stället för redan rika privatpersoner dela på denna summa skulle det exempelvis ha gett 250 kommunalanställda bara i Sandvikens kommun.
Högeralliansens politik finansieras genom att färre och färre offentlig-
anställda ska springa snabbare och snabbare och de som har det sämst ställt ska sättas åt tills de blir tvungna att flytta för att ta ett låglönejobb som piga i de välbeställdas hem.
Det är högeralliansens arbetslinje. Herrskap och tjänstefolk där det är den ekonomiska piskan som håller takten.
Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons