Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En affärsmässig och trovärdig kommun

Annons

Kommunens upphandlingar är en viktig del av det lokala företagsklimatet. Upphandlingarna bidrar till att sänka kostnader och höja kvalitén i de skattefinansierade verksamheterna samt skapar möjligheter för lokala företag att växa och utvecklas.

Det finns tydliga lagar och regler för hur en kommun ska sköta sina affärer. Syftet med reglerna är att skapa en väl fungerande marknad med konkurrens på öppna, rättvisa villkor, med effektiv användning av offentliga medel samt att motverka korruption. Allt detta är viktigt i en demokrati.

Lagar och regler finns för att följas och inte för att hela tiden rundas. Vid upphandlingen av skärgårdstrafiken, Limöbåten, har kommunen gjort alla fel. Men främst har man brutit mot lagen då ett köp inte får delas upp i mindre delar i syfte att komma under gränsen för direktupphandling.

Många är de företagare som påtalat brister i avtal och vid själva upphandlingen. Om de som berörs, våra företagare i Gävle kommun, inte känner tillit till systemet så är det en fråga som måste tas på största allvar och politiskt prioriteras. Folkpartiet i Gävle vill ta ett första steg för att öka tilliten i systemet. Vi vill införa dokumentationsplikt för inköp redan från 25 000 kronor. Det innebär att vi vill att alla direktupphandlingar från 25 000 kronor ska diarieföras så att transparensen ökar och att misstron minskar. Vi vill att alla ingångna avtal presenteras tydligt och klart på kommunens hemsida. Alla gävlebor ska snabbt och enkelt kunna få kunskap om vilka företag som leverera vilka varor till kommun. Lika viktigt är det att kommunala tjänstemän snabbt och enkelt kan få samma information, detta för att öka köptroheten inom tecknade ramavtal.

Låt oss tillsammans skapa en affärsmässig och trovärdig kommun. En kommun som skötts så professionellt så att vi inte längre behöver några ambassadörer.

Helene Åkerlind (FP)

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons