Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En entreprenörs begäran

Jag är en så kallad entreprenör. Ombord på min skuta sitter stat, landsting och kommun. Lite förenklat hamnar 50 procent av min försäljning i deras kassakista genom olika skatter. Det har blivit 100-tals miljoner genom åren.

Annons


Jag ser mig som en supersäljare av statens skatter. Även om jag själv aldrig haft tid att utnyttja de olika trygghets- produkterna har jag inte haft något emot att leverera in pengarna.

Nu börjar jag bli tveksam och vill ha bättre villkor. Det är nämligen lågkonjunktur på gång och vad det innebär vet vi som har haft företag i lågkonjunktur förut. Massa extrajobb, stort ansvar, stenhård konkurrens, kreditförluster, sänka egna lönen med mera. Våra ”arbetsgivare”, stat och kommun, ställer stora förhoppningar på entreprenörerna i lågkonjunkturen.

I det läget skulle det vara smart att förbättra villkoren. Tänk på att det här är personer som jobbar nästan dygnet runt ändå.

Exempel: Tidsbrist är alltid problem för entreprenörer och nu ska vi jobba ändå hårdare för att hålla sysselsättningen uppe. Det skulle vara fint med lite bättre regler.

Ett förslag: Varje företagare som levererar in 1 miljon kronor i skatter får använda 50 000 kronor av företagets pengar för att köpa tjänster. 5 miljoner kronor i skatter ger rätt att använda 200 000 kronor för att köpa tjänster etcetera. Ta bort beskattningen av företagsbilar för privata företagare. Det finns massor av förbättringar som kan göras och som ger företagaren en större möjlighet att hålla både företag och familj flytande.

Det här ska endast omfatta privatägda företag så det drabbar ingen annan. Köpkraften som frigörs skulle behövas nu.

Vi företagare har i stort sett noll möjlighet att använda trygghetssystemen. En längre frånvaro sänker företaget och då går skatteintäkterna också i graven.

Vi måste få ha egna lösningar om det ska funka, det kan inte vara något att tjafsa om. Det står inte direkt en massa folk som vill ta över heller och här och där gror idéerna om att checka ut till ett varmt och billigt land.

Är det bra för Sverige?

Entreprenören

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons