Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förlorad sekund för er kan rädda liv

Annons

Att bo på landet föreställer sig många vara förenat med frihet, naturupplevelser samt mycket annat positivt.

Så är det naturligtvis också, men för vår del som älskar våra djur; hästarna, hundarna och katterna innebär det förutom glädje också sorg då våra kära katter ofta körs på och dör eller blir så allvarligt skadade att de inte går att rädda trots besök hos veterinär.

Genom byn där vi bor (Hagmuren) är hastigheten nedsatt till 50 km/h. Denna hastighet respekteras av alltför få. Ofta körs det betydligt fortare trots att Vägverket gjort en avsmalning som det inte går att mötas i, detta för att rädda ett hus på vägkanten.

De plaststolpar som Vägverket satt upp körs medvetet ner eller kapas ner av några bilister från byarna bortom vår by. Såväl bilister från grannbyar som flis- och timmerbilar kör oftast på tok för fort, vilket gör att man inte hinner eller ens bryr sig om att bromsa om en katt går ut på vägen.

Vi har haft katter som släpat sig in på gården med tarmarna utanför kroppen eller ryggen bruten, medan bilisten struntat i att stanna och kolla hur det gått med djuret och säga till oss att man kört på katten. Heder åt er två som stannade och kontaktade oss men skam åt er som saknar empati för djuren och civilkurage att tala med oss. Observera att det dessutom är olagligt att inte stanna och se hur det gått med djuret. Det kallas smitning och kan rendera i ett indraget körkort.

Under de drygt tio år vi bott här har vi tvingats begrava alltför många katter som blivit ihjälkörda på grund av att bilister kört i alltför hög hastighet. Ännu har inte någon av våra hästar smitit och blivit påkörd. Om så sker kan en mycket svår olycka inträffa. Det bör observeras att köra på en häst är som att köra på en älg. Hästen väger cirka 400 kg.

Jag bävar för att någon av skolbarnen obetänksamt går ut bakom skolbussen när någon av er kommer i mer än 100 km/h. Då kommer en dödsolycka att ske där någon av våra barnbarn kommer att bli den drabbade.

Jag skulle gärna vilja få svar på vad det är som gör att ni bilister, som färdas genom byn i hastigheter från 60 km/h och högre, anser er ha rätt att köra så fort. Det har noterats att några av er tydligen alltid sovit för länge på morgonen eftersom det är samma fordon som nästan alltid kör för fort.

Vi önskar goda relationer med er alla som passerar genom Hagmuren. Det enda vi begär är att ni respekterar hastighetsgränsen 50 km/h genom byn. Hoppas denna hemställan inte blir för tung. Ni förlorar inte mer än någon sekund, men kanske kan rädda liv.

Inge och Laila Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons