Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En satsning utan motsvarighet på att förebygga benskörhet


Benskörhet (osteoporos)- folksjukdomen som drabbar hälften av alla kvinnor och cirka en fjärdedel av alla män.

Annons

 

Enbart i Gävleborgs län inträffar årligen 2 100 frakturer som är relaterade till benskörhet, varav cirka 550 är höftfrakturer.

För att så långt det är möjligt minska personligt lidande för de drabbade, stor oro för de anhöriga och höga kostnader för samhället genomför nu Region Gävleborg under fyra år en riktad satsning på förebyggande arbete inom benskörhet. En tydlig satsning från den politiska majoriteten.

Vi gör det genom att bygga upp en vårdkedja som på ett organiserat sätt följer patienterna från sjukhusen till primärvårdens hälsocentraler.

På sjukhusen i Gävle och Hudiksvall finns idag fysioterapeuter som fungerar som osteoporoskoordinatorer. Inom primärvården arbetar fem osteoporossjuksköterskor.

Osteoporossjuksköterskorna ska samarbeta med familjeläkarna inom varsitt geografiskt område: Ljusdal, Hudiksvall/Nordanstig, södra Hälsingland, Gävle och västra Gästrikland.

Det finns vetenskapliga belägg för att det som ger den största effekten i det förebyggande arbetet är att fånga upp patienter som fått en så kallad lågenergifraktur och där risken för att få en ny fraktur är stor.

Därför startar frakturkedjan med att osteoporoskoordinatorerna fångar upp patienterna på sjukhusen. De kontaktar patienterna, informerar och bedömer för att därefter remittera patienterna till bentäthetsmätning.

Efter bedömning och mätning lotsas patienterna till osteoporossjuksköterskorna. De informerar om sjukdomen, gör grundläggande undersökning med bland annat provtagning och samtal om livsstilsfaktorer som rökning, kost och fysisk aktivitet.

Underlaget förmedlas till patienternas familjeläkare, som har behandlingsansvaret.  Osteoporossjuksköterkorna tar fram underlag till familjeläkarna och har även ett uppföljningsansvar.

På så sätt byggs kompetens inom området benskörhet upp inom primärvården.

Vårdkedjan som vi på det här sättet är på väg att skapa saknar motsvarighet i Sverige. I kontakter med regioner och landsting som arbetat en tid med frakturkedjan får vi lovord för vårt angreppssätt med en obruten kedja som på ett organiserat sätt följer patienten från sjukhusvården till primärvårdens hälsocentraler. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer naturligtvis även i fortsättningen följa detta prioriterade område.

 

 

Hannah-Karin Linck (C)

ordförande,  Hälso- och Sjukvårdsnämnden

Tommy Berger (S)

vice ordförande,  Hälso- och Sjukvårdsnämnden

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons