Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energifrågan kräver en vilja att kompromissa

Per Johansson (S) svarar på Lennart Sjögrens (KD) fråga om hur han ställer sig till kärnkraftens framtid (debatt 8 februari).

Annons

Lennart Sjögren, min uppfattning är att den svenska energipolitiken inte kan fortsätta föras i fyraårsperioder. En bred uppgörelse över blockgränserna och i samförstånd med industrin krävs för att trygga både miljön och konkurrenskraften. Fortfarande saknas långsiktiga spelregler som gör att företag vågar investera i ny energiproduktion och smartare lösningar. Hindret för en sådan uppgörelse är att den svenska debatten fortfarande handlar mer om historia och enskilda kraftkällor än om framtid och möjliga systemlösningar. Den komplicerade frågan om hur det svenska energisystemet ska se ut för att klara både konkurrenskraft och miljö har reducerats till listor över vad partierna gillar och ogillar.

Vårt uppdrag som politiker är att skapa långsiktiga förutsättningar för aktörerna på energimarknaden, så att de kan börja sin omställning mot ett energisystem som inte bidrar till den globala uppvärmningen.

Vi kan, som du vill Lennart Sjögren, fortsätta som förut. Partier tar ställning för eller emot enskilda energikällor och politiken förs i fyraårsperioder. Det andra alternativet är att de svenska partierna vågar ena sig kring huvuduppgiften att skapa en långsiktigt hållbar energiproduktion, som också bidrar till ökad konkurrenskraft för svensk industri och som kan bidra till exportframgångar för tekniklösningar. Till detta sträckte vi socialdemokrater redan i somras ut handen genom att bjuda in till överläggningar om en blocköverskridande överenskommelse. Tyvärr Lennart Sjögren var ni inte intresserade.

Målen för en bred överenskommelse bör handla först och främst om minskad miljö- och klimatpåverkan, konkurrenskraft och låga priser för energi och ökad leveranssäkerhet. Vidare bör tydliga regler för elhandeln tas fram samt Vattenfalls roll tydliggöras.

Jag framförde redan vid runda bordssamtalen idén att regeringen på ett relativt enkelt sätt kan bryta sin handlingsförlamning genom ett beslut som inte kräver miljardinvesteringar.

Gör det mer ekonomiskt attraktivt att investera i energieffektiviseringar i befintliga och nya svenska industrianläggningar.

(S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons