Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänn Västsahara!

Annons

Marocko ockuperar två tredjedelar av Västsahara sedan 40 år. Cirka 165 000 flyktingar lever i läger i södra Algeriet i ett av jordens mest ogästvänliga områden, Saharaöknen, helt beroende av insatser från omvärlden för sin överlevnad. I takt med ekonomisk kris i flera EU-länder och många flyktingar från Syrien har stödet minskat till nivån ”humanitär katastrof”. Något som FN:s generalsekreterare konstaterade vid ett besök i början av mars. Men generalsekreteraren kunde inte besöka den ockuperade delen av Västsahara – Marocko vägrade! Här fortsätter den marockanska ockupationsmakten att trakassera, arrestera och godtyckligt fängsla västsaharierna. Samtidigt plundrar Marocko och utländska investerare Västsahara på naturresurser i strid med internationella lagar. Det är dags att öka trycket på Marocko för att få till stånd rättvisa för det västsahariska folket.

Det sydafrikanska apartheidsystemet föll samman, delvis som en följd av svensk och internationell bojkott av sydafrikanska varor och investeringsförbud. Det är nu dags för ”samma medicin” för Marocko och de företag som direkt eller indirekt stöder ockupationen.

Sverige måste snarast verkställa riksdagsbeslutet från 2012 om att erkänna den västsahariska republiken SADR. SADR, medlem i Afrikanska unionen sen 1984, har hittills erkänts av 84 länder. Att svenska regeringen nyligen beslöt att inte erkänna Västsahara är ett svek mot det västsahariska folket. Enligt professorn i internationell rätt Owe Bring med flera finns inga folkrättshinder för ett erkännande. Sverige måste även öka det humanitära biståndet, inte minst matleveranserna till de västsahariska flyktingarna.

Monica Lindh

Falu Afrikagrupp

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons