Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ert minoritetsstyre sprider osäkerhet

Annons

Omvårdnadsnämndens ordförande, Anders Jansson (M) har i olika intervjuartiklar i Gefle Dagblad och Arbetarbladet menat att S, V och MP avgick som styrande i Gävle kommun på grund av motsättningar i synen på privatiseringar av den kommunala omsorgen. Det är en rent oanständig lögn och det vore smakfullt om Jansson kunde tala om vilka grunder som finns för det påståendet. Dessutom har Jansson nyligen i två olika debattartiklar efterlyst Vänsterpartiets inställning till förslaget om höjd hemtjänsttaxa.

Förslaget om höjd hemtjänsttaxa är ett resultat av ett regeringsbeslut vilket ger konsekvenser för kommunen. Och att inte följa den utvecklingen innebär att Allians Gävle har en kostnad som de inte har täckning för enligt antagen budget för 2016, eftersom det är en budget som har samma siffror som S, V och MP hade i sitt förslag.

Enligt Vänsterpartiet lämnade S, V och MP över styret till de borgerliga enbart på grund av att SD i Gävle kommunfullmäktige röstade på de borgerliga partiernas budget och därmed avgjorde utfall i beslutet. Även om de båda budgetförslagens siffror var desamma så var det stora olikheter i de politiska skrivningarna. Till exempel har de borgerliga partierna ett antal ofinansierade förslag samt starka ideologiska skrivningar om att privatisera till exempel Kulturskolan, kommunens äldreboenden och dagliga verksamhet enligt LSS.

Kommunfullmäktige fattar många beslut men bland de viktigaste är den budget som visar ramar för framtida politik. De borgerliga partierna i Gävle har fler gånger sagt sig vara förvånade över maktskiftet i Gävle och menar att S, V och MP hade kunnat styra vidare på en borgerlig budget. Och Jansson (M) har dragit paralleller till hur nuvarande regering med S och MP styrde på en borgerlig budget, under 2015. Har Jansson redan glömt att Sverige för ett år sedan stod inför nyval och att det var decemberöverenskommelsen som avvärjde detta?

När Gävles borgerliga partier gick fram med en gemensam budget, i Gävle kommunfullmäktige nov 2015, som kunde antas med stöd av SD, borde det rimligen vara något de räknat med och hoppats på. Att inte förbereda sig för detta scenario tyder på politisk omognad och strategisk avsaknad.

Demokratin har segrat och det får alla acceptera. Däremot anser Vänsterpartiet att de borgerliga partierna gör sig skyldiga till försummelse, högmod och ignorans när de i samband med makttillträdet avstår från att säkerställa en politisk majoritet eller åtminstone att säkra budgetprocessen. Och dessutom lanserar lögner om skälet till maktskiftet.

Ett minoritetsstyre utan säkerställd budgetprocess sprider osäkerhet inte bara i kommunens förvaltningar och bolag utan också utanför dess gränser. Gävle kommun har ett särskilt ansvar som regionens största kommun att visa på beslutskraft. De borgerliga partiernas stora svek är att inte ens försöka uppfylla detta. I stället valde de den ytterst osäkra vägen att styra Gävle kommun som dess minsta regering någonsin och därmed också vara beredd på att få stöd av SD, det parti som de säger sig vägra samarbeta med.

Tord Fredriksen (V)

Iréne Forslund (V)

Anita Walther (V)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons