Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hårt slag mot jobben i Gävle

Alla vårtecken är inte lika upplyftande.

Annons

Slopad nedsättning av ungas arbetsgivaravgifter, halverat rut- och försämrat rot-avdrag tillsammans med en bensinskattechock som inte minst slår mot dem som på landsbygden är beroende av bilen. Det är några av förslagen ur regeringens kommande vårbudget. Allt för att finansiera utbyggda åtgärds- och bidragssystem. Detta slår mot jobben och försvårar framför allt för de 16 400 personer i Gävleborgs län som vaknar varje morgon utan att ha ett arbete att ta sig till.

 

Rot-avdraget har gjort svarta jobb vita och har underlättat för dem som annars kanske inte kunnat renovera hemma. Reformen är populär och förra året köptes 10 300 rot-tjänster i Gävle. Nu står det klart att regeringen sviker sina vallöften och försämrar rotT. Man höjer också, trots tidigare löften, bensinskatten – vilket framför allt slår mot de som behöver ta bilen på landsbygden. Till det avser regeringen göra ungdomar väsentligt dyrare att ha anställda genom höjda arbetsgivaravgifter. I stället för att lägga förslag som förbättrar förutsättningarna för fler jobb att växa fram gör regeringen alltså helt tvärtom – man går fram med skatteförslag som gör det mindre lönsamt att arbeta för att finansiera utbyggda åtgärds- och bidragssystem.

 

Att det är Alliansen som står upp för jobben är tydligare nu än någonsin. Nyligen röstade riksdagen igenom två konkreta alliansförslag som underlättar för fler unga att komma i jobb. Dels förändras den sänkta arbetsgivaravgifterna för unga så att den blir mer effektiv med en kraftigare nedsättning för den som är under 23 år. Samtidigt röstade riksdagen för en sänkt åldersgräns för starta-eget-bidraget, så att fler unga får möjligheten att starta och driva egna företag. Nu föreslår Moderaterna även att kravet på aktiekapital halveras till 25 000 kronor för att göra det lättare att starta nya företag och att rätten till tjänstledighet förlängs från dagens sex månader till minst ett år. Vi föreslår även minskad administrationsbörda för så kallade mikroaktiebolag så att de kan fokusera mer på verksamheten. De flesta nya jobb kommer i småföretag – dessa förslag gör att det blir enklare för fler att våga ta steget till entreprenörskap.

 

Det är anmärkningsvärt att regeringen, trots åtta år av förberedelser, inte lagt ett enda eget förslag för fler jobb. Och nu går man alltså istället fram med en skattechock som riskerar att göra vita jobb svarta, som försvårar för bilberoende invånare på landsbygden att ta sig till jobbet och som gör det svårare för företag att satsa på en ung person. Sammantaget kan det inte beskrivas som något annat än ett hårt slag mot jobben i Gävle och Gävleborgs län.

 

Elisabeth Svantesson (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

 

Inger KällgrenSawela (M)

kommunalråd i Gävle kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons