Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt kunskapslyft stärker Sverige

Annons

Ett nytt kunskapslyft stärker Sveriges konkurrenskraft och förbättrar samhällets omställningsförmåga. Kunskapslyftet är därför centralt för att nå regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

 

Arbetslösheten är fortfarande hög, samtidigt finns det idag fler lediga jobb än någonsin. En stor del är alltså arbetslösa för att de inte har de kunskaper och färdigheter som arbetsgivare efterfrågar. Den kunskapsklyftan på arbetsmarknaden måste slutas om vi ska klara jobben.

 

Därför investerar regeringen i ett nytt kunskapslyft - mer av utbildning så att människor får den kunskap och kompetens som efterfrågas. I budgeten finns flera förslag för detta ändamål, till exempel ett nytt kunskapslyft med fler platser till högskolan, yrkeshögskolan, folkhögskolan, komvux och yrkesvux. Dessutom genomförs den största reformen av vuxenutbildningen på mer än 10 år - rätten till Komvux. Budgeten kommer göra skillnad för Gävleborgs invånare.

 

Kunskapslyftet ger människor en möjlighet att utbilda sig för att få ett jobb, omskola sig till ett nytt yrke, få kompetens till högre utbildning, vidareutbilda sig för bättre karriärmöjligheter och bilda sig för att få ut mer av samhället.

 

I en globaliserad värld där arbetsmarknaden ständigt förändras krävs en utbyggd vuxenutbildning som regelbundet ger människor möjligheten till utbildning. Ett nytt kunskapslyft ett steg i rätt riktning och rustar människor med nya färdigheter som leder till jobb. Av det skälet är det glädjande att Gävleborgs kommuner får en förstärkning med cirka 14,5 miljoner kronor för fler platser inom komvux och yrkesvux med regeringens budget för 2016.

 

Fler måste jobba för att vi ska kunna säkra vårt välstånd och stärka människors makt att forma sina egna liv. Därför vill vi minska arbetslösheten med ett nytt kunskapslyft och utbildning så att människor får den kunskap och kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

 

Raimo Pärssinen (S)

ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Åsa Lindestam (S)

vice ordförande i försvarsutskottet

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons