Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem recept på en fossilfri värld 

Annons

Vi har all anledning att vara stolta över att världen har enats om ett globalt klimatavtal där temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader. För att klara det måste vi gå mot en framtid som är fri från fossil energi så snabbt som möjligt. Därför vill vi i miljörörelsen ge tips på hur vi ska nå hela vägen i mål.

1. Vi behöver en svensk klimatlag med tydliga mål. Det är positivt att regeringen har tagit ett beslut om att Sverige på sikt ska ha ett energisystem som baseras på 100 procent förnybar energi. Men vi behöver en svensk klimatlag där Sverige åtar sig att gå mot nära nollutsläpp av växthusgaser och 100 procent förnybar energi till år 2030.

2. Regeringen måste driva en tuffare linje i EU. Vi vill att regeringen driver på för att få till ett 100 procent förnybart energisystem till år 2040 och att överskottet av utsläppsrätter i EU omedelbart skrotas.

3. Fotavtrycken från konsumtionen måste minska. Sätt tydliga mål om att minska utsläppen från svensk konsumtion. Bland annat behöver köttkonsumtionen och matsvinnet halveras och ekonomiska styrmedel för en hållbar livsmedelskedja utvecklas. En annan nyckelfråga är att få till en klimatsmart upphandling av mat, byggnader och transporter.

4. Sverige ska bli bäst i världen på miljöinnovation. Sverige har många duktiga innovatörer. Men lösningarna måste nå marknaden snabbare för att de ska göra nytta. Stötta därför kommersialiseringen av svenska klimatinnovationer så att de kan bidra till att minska de globala växthusutsläppen med över 200 miljoner ton till år 2030.

5. Öka klimatsmarta investeringar i finanssektorn. Även de finansiella flödena bidrar till klimatutsläppen. Vi vill därför att regeringen ställer krav på koldioxidredovisning för alla banker, fond- och försäkringsbolag samt ger AP-fonderna ett tydligt uppdrag att förvalta kapitalet i linje med klimatavtalets mål. Sverige bör likt Storbritannien inrätta en grön investeringsbank och det är viktigt att de utlovade 4 miljarder kronorna till FN:s Gröna Klimatfond finansieras utöver biståndsbudgeten.   

Löfvén och Kinberg Batra: Här är några av lösningarna. Med dessa fem recept lägger vi grunden för viktiga klimat- och miljöinsatser samtidigt som vi säkrar vårt välstånd och vår konkurrenskraft.

 

Håkan Wirtén

generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Svante Axelsson

generalsekreterare och chef för föreningens rikskansli, Naturskyddsföreningen

Annika Jacobson

chef för Greenpeace i Sverige

Johan Kuylenstierna

vd, Stockholm Environment Institute

Minou Moon

Fältbiologerna

Jonas Bane

Klimataktion

Ahmed Al-Qassam

PUSH Sverige

Frida Eklund

Föräldravrålet

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons