Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler yrkeshögskoleplatser är av central betydelse för Gävle

Annons

Gävleborg är ett län med stora möjligheter. Men dessa kan bara tas tillvara genom en politik som skapar bättre villkor för utbildning, arbete och företagande. Den socialdemokratiska politik som länge präglat länet har misslyckats.

Ett allvarligt problem för länet är den mycket höga arbetslösheten. Arbetslöshet innebär stora påfrestningar på individen. Ungdomar som efter utbildning inte finner arbete får svårare att bilda familj, skaffa bostad och känna att de gör en meningsfull insats. Den alltför låga sysselsättningen i länet betyder också lägre skatteintäkter till kommuner och landsting, det vill säga vård och omsorg försämras till följd av att för få har arbete och därmed skatteförmåga. Detta är en ond cirkel som bara kan brytas genom en politik, som främjar kreativitet, nytänkande och därmed också framtidstro.

Yrkeshögskoleutbildningar är av central betydelse för att öka utbudet på nya företagare och kvalificerad personal i Gävle.God tillgång till yrkeshögskoleutbildning kan skapa möjligheter för Gävles näringsliv att få tillgång till personer med den kompetens företagen söker. Nästan nio av tio får jobb efter yrkeshögskolestudier.

Det är därför olyckligt för Gävle och hela Gävleborg att länet endast får 428 platser till yrkeshögskola. Om fördelningen gjordes efter folkmängd så skulle vårt län som har 2,9 procent av Sveriges befolkning fått omkring 738 yrkeshögskoleplatser. Detta antal platser vore också motiverat med tanke på den höga arbetslösheten tillsammans med den jämförelsevis låga utbildningsnivån bland länets befolkning. Vi i Allians Gävle vill gärna se att utrymme gavs för fler jobbskapande utbildningar i vår stad. Engagemanget från länets arbetsliv är en nyckel till hur vi ska få utbildningsanordnare att ansöka om och driva utbildningar inom områden där behovet av yrkeshögskoleutbildade personer är stort.

Utan en bra högre utbildning i länet får företag och offentliga verksamheter i Gävleborg svårt att rekrytera kvalificerade medarbetare. Det betyder inte bara mindre möjligheter till nyföretagande utan också större risker för att företag flyttar från länet. Om inte tillgången på yrkeshögskoleutbildning ökar i vårt län riskerar vi att få leva med den olyckliga kombinationen av hög arbetslöshet och samtidigt brist på kvalificerad personal. Satsningar på yrkeshögskoleutbildning är därför nödvändiga och en nyckel till framgång i detta sammanhang. Fler måste få möjlighet att omskola sig eller förbättra sina grundkunskaper. Vi vill se fler yrkeshögskoleplatser till Gävle.

Kommunalråden för Allians Gävle

Inger Källgren Sawela (M)

Helene Åkerlind (L)

Ann-Helen Persson (C)

Jan Myléus (KD)

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons