Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördela sjukvården i Gävleborg

När vår region bildades blev det av den storstilade tanken med storregion inget.

Annons

Vi siktade mot "storebröder" som inte ville ha oss. Så plåstrade vi om såren och regionen ärvde länsgränserna. Vi försöker som bäst att radera ut ordet "landsting" för att känna att vi fått något nytt och bättre.

Innan vi hunnit ha vårt första regionmöte står det klart att man från staten är missnöjd då avsikten med regionbildning inte har uppnåtts. Vare sig regionsjukvård, infrastruktur eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder blir annat än styckeverk utan en större regionalisering. Den föregående regeringen misslyckades att med frivilliga åtgärder få till färre enheter så vår nuvarande regering verkar vilja se till att det nu blir verkstad. Uttalande finns redan som tyder på att en ny regionbildning träder i kraft efter kommande val. Vår region Gävleborg tycks bli en parentes på fyra år.

Det gäller att besinna den lilla parentes som vi hamnat i och inte göra investeringar som kommer att bli helt bortkastade. Det finns farhågor att Gävle sjukhus inte har möjlighet att utvidgas mer på grund av stans vattentäkt. Snabba röster har redan hörts om ett nybygge – för att förse region Gävleborg med koncentration av sjukvård till regionens största sjukhus. Prislappen för att skrota det för dyra pengar delvis helt nyrenoverade Gävle sjukhus är i mångmilliardbelopp. Nu gäller det att besinna sig då den nya storregionen kommer att innebära helt andra spelregler med större samordningar.

Det moderna sättet att bedriva sjukvård är att låta olika sjukhus inom ett geografiskt område nischa sig. Vi har sjukhus på 3-6 ställen i länet – lite beroende på hur man räknar. Ett enda nytt storsjukhus skulle bli en koloss – som efter kommande val – med en helt annan fördelning inom en större region till stora delar skulle komma att stå som ett spökslott över en fyraårig parentes. Ett klart bättre alternativ kunde vara att fördela sjukvård mellan gävleborgsregionens olika sjukhusområden.

För Kristdemokraterna i Gävleborg

Bertil Eriksson,

Edsbyn

Ingemar Kalén,

Hofors

Eva Mineur,

Söderhamn

Margareta Sidenvall,

Hudiksvall

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons