Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagande – endast för de rika?

/
  • Det är stor skillnad på att driva H&M i Göteborg och en korvkiosk i Flen, men den skillnaden innebär inte att den andra inte har rätten till att växa och utöka sina tillgågnar, skriver Jennifer Lind.

Annons

Att starta företag är i dag ingenting som vem som helst med en god affärsidé kan göra, vilket har resulterat i en ond spiral där Sveriges näringsliv och arbetstillfällen blir lidande. Mycket av den problematik vi ser idag beror på bankernas tankesätt och det uteslutande system som vi har idag – det är en djupt oroande trend som gör att talanger går oss förbi.

När jag för 20 år sedan skulle starta mitt städföretag blev jag nekad lån. Inte ens de 50 000 kronor som krävs för att kunna starta ett aktiebolag beviljades och jag fick istället starta ett handelsbolag. Anledningen? Banken ansåg mig ha möjlighet att låna av en bekant istället.

Tyvärr är detta inte en verklighet som endast jag har fått uppleva – endast 1-2 % av alla Sveriges företag klarar sig utan lån och det är också dessa företag som har bäst chans till att få lån beviljade. På så vis dödar vi långsamt men säkert Sveriges entreprenörskap genom att ställa samma krav på småföretagare som på stora miljonföretag. Det är en djupt oroande utveckling att banken redan i en uppstartningsfas kräver en orimlig omsättning för att bevilja lån för småföretagare, småföretagare som på lång sikt hade kunnat bli framgångsrika och bidragit till landets ekonomi och därmed skapat nya arbetstillfällen.

Det är därför på många sätt ett problem att människor som inte har erfarenhet av egenföretagande ska fatta beslut om entreprenörers lånekapacitet. Politiker har sänkt startkostnaden för aktiebolag, men det många inte inser är att den största problematiken snarare ligger i att göra företaget lönsamt. Det är inte lätt för en egenföretagare att skapa tillräckliga tillgångar för att kunna driva på kunder som är sena med räkningar utan fordringar. Att utöka sin kundbas och omsättning blir på så vis nästintill en omöjlighet för många företagare och istället för att utvecklas tvingas man stå still, eftersom att risken utan lån blir för stor.

Med andra ord är det långt ifrån tillräckligt att sänka startkostnaden för ett aktiebolag till 50 000 kronor. Det är en mycket högre tröskel som måste övervinnas och för att kunna övervinna den måste vi öka kunskapen om entreprenörskap. Vi behöver införa lektioner om företagande i skolan, vi behöver lätta upp kraven och inte minst behöver bankerna börja bevilja skäliga lån för skäliga affärsidéer och lovande verksamheter. Det är stor skillnad på att driva H&M i Göteborg och en korvkiosk i Flen, men den skillnaden innebär inte att den andra inte har rätten till att växa och utöka sina tillgångar. Snarare innebär det att vi har en lång väg kvar att gå om vi vill säkra utvecklingen av vårt lands ekonomi, vare sig du är politiker, egenföretagare, anställd eller arbetslös.

Jag är för förändring. Företagande ska inte begränsas till dem som redan är rika – företagande ska vara en möjlighet för alla.

Jennifer Lind (M)

företagare och politiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons