Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsamhet får Gävleborg att blomstra

Annons

Allt fler nya företag startas. Gävleborg var ett av de åtta län där nyföretagandet ökade mest. Totalt under året startades 1 242 nya företag i länet. Det är en bra början. Men för att Gävleborg verkligen ska blomstra behöver vi fler företagsamma människor och fler växande företag som också börjar anställa.

Nio av tio jobb i Sverige skapas av företagsamma människor som driver små eller medelstora företag. De finns över hela länet och i alla branscher: byggbolag, vårdbolag, tjänsteföretag, skogsföretag, jordbruksföretag och tillverkningsindustri. I Gävleborg finns 72 255 jobb tack vare dessa företagsamma människor.

Med en bra politik för företagsamhet skulle jobben kunna vara ännu fler. Det behöver vi. Gävleborg har landets högsta arbetslöshet. Det är en stor andel långtidsarbetslösa i länet, sex av tio arbetslösa har gått utan arbete i mer än sex månader. Ungdomsarbetslösheten är även den hög och utbildningsnivån lägst i landet.  Men istället för att stötta den fria företagsamheten gör regeringen nu tvärt om och försämrar företagsklimatet. Regeringen pratar om kampen mot arbetslösheten men gör det svårare att skapa alla de jobb som Gävleborg behöver.

 • Höjd inkomstskatt och höjd arbetsgivaravgift. Arbetsgivaravgiften för unga höjdes redan i augusti i fjol och höjs ytterligare nu i juni. För alla unga utan jobb blir det ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden.

• Försämrat rut och rot.  Även detta höjer trösklarna in till arbetsmarknaden och försvårarar integrationen. Det gör det dessutom svårare för seriösa företagare att klara konkurrensen från aktörer som verkar på den svarta marknaden. 

 • Höjd skatt på drivmedel. Det slår extra hårt mot företagare på landsbygden. Våra lantbrukare går redan på knäna, bland annat på grund av högre särskatter än konkurrenterna i andra länder.

 Småföretagens anställda är de största betalarna av kommunala inkomstskatteintäkter. Tillsammans med större företag står de anställda för mer än hälften av skatteintäkterna. När företag får svårare att växa och anställa blir resultatet således en minskande skattebas och mindre pengar till välfärd.

 Företagsamma människor är en förutsättning för att innovationer som löser samhällets utmaningar ska frodas. Många gånger behövs företagare för att våra skattepengar ska användas effektivt och ge resultat. Utan företagare och nya innovationer klarar vi varken klimatmål eller integrationsutmaningar.

 Att skapa goda förutsättningar för att starta och driva företag är också att göra det möjligt att förverkliga drömmar. För företagande handlar inte bara om ekonomiska incitament. Det handlar också om passion, att få utlopp för sin kreativitet, att förverkliga sina idéer – och att bidra till ett bättre samhälle. För lantbrukare handlar det dessutom om att förvalta ett kulturellt kapital och kollektiva nyttigheter,

 Vi tre organisationer tar vårt ansvar för att skapa en bättre förståelse både för den insats företagsamma människor gör och för hur deras villkor kan förbättras. Människor som kommer med nya idéer, som skapar jobb och genererar skatteintäkter är ovärderliga för Gävleborgs framtid.

För vilka skulle annars skapa jobb och lösa vårt läns utmaningar?

 Håkan Johansson,

regionchef LRF

Lotta Petterson,

regionchef Svenskt Näringsliv

Eva Cooper,

regionchef Företagarna

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons