Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämrat rot-avdrag drabbar jobb och människor i Gävleborgs län

Trots att Socialdemokraterna i valrörelsen lovade att behålla och inte förändra det populära rot-avdraget så sviker de nu det löftet.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson medgav i veckan att regeringen planerar att kraftigt försämra rot. Avdraget som innebär att man får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor ska från årsskiftet sänkas till 30 procent.

 För Moderaterna är alla jobb viktiga. Därför vill vi ha kvar rot. Att försämra rot-avdraget försvårar också vardagen för alla som planerat att renovera eller bygga om, då detta kommer att fördyras. Så tar man inte ansvar för jobben eller att förenkla människors vardag. Varken här i Gävleborgs län eller andra delar av landet.

 Runt 1 miljon människor har använt rot-avdraget varje år, de senaste åren. Det visar att det är en uppskattad reform runt om i Sverige. Här i Gävleborgs län gjordes till exempel 8595 antal rot-avdrag under 2014.

 Rot-avdraget har bidragit till tusentals nya arbetstillfällen. Dessutom har mängden svartarbete tydligt minskat. När tidigare svarta arbeten har blivit vita har det inneburit en tillgång till sociala skyddsnät och säkrare arbetsliv. Samtidigt har skatteintäkterna ökat.   

 

Genom att försämra avdraget, som regeringen vill, skapas en osäkerhet som riskerar att öka antalet svarta jobb. Något som försämrar människors arbetsvillkor och har stora negativa effekter för samhällsekonomin. Oseriösa företag riskerar dessutom att snedvrida konkurrensen.

 Vänsterpartiet, som ingår i regeringens budgetunderlag, vill på sikt helt avveckla rot-avdraget. Det innebär att det råder ytterligare stor osäkerhet runt reformen inför kommande budgetförhandlingar. Särskilt eftersom regeringen är på jakt efter finansiering för utbyggda bidragssystem som riskerar att bli mycket kostsamma. Att helt avskaffa ROT-avdraget betyder att kostnaden, för dem som använder ROT-tjänster, i genomsnitt skulle öka med 14 900 kronor per år.

 Att försämra för sektorer där jobben blir fler är en bakvänd och omodern politik. Moderaterna vill i stället skapa förutsättningar för att fler nya jobb ska skapas och att fler människor kan få de jobb som finns. Sverige kan mer.

Tomas Tobé (M)

partisekreterare och riksdagsledamot från Gävleborgs län

 Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot från Gävleborgs län

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons