Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstajobbet-anställning ger jobb för unga och nyanlända

Annons

Runt om i Sverige har utrikes födda och unga med svag utbildning allt svårare att få sitt första jobb. Det bidrar till att ett nytt utanförskap växer fram som begränsar människors frihet och skapar otrygghet i vårt samhälle. För att motverka detta behövs enklare vägar till arbetsmarknaden så att fler kan få jobb och möjlighet till egen försörjning.

Moderaterna tänker bryta det nya utanförskapet och föreslår därför att en ny anställningsform, för unga och nyanlända, bör införas i lagen om anställningsskydd, LAS: förstajobbet-anställning.

Förstajobbet-anställning innebär en ny väg för att komma in på arbetsmarknaden. Det är en tidsbegränsad anställning, upp till 18 månader, och ska innehålla en utbildningsdel för att alla arbetsgivare ska kunna anställa någon som lär sig jobbet på jobbet. Det ökar matchningen på arbetsmarknaden och ger fler chansen att få sitt första jobb samt den erfarenhet det innebär.

Moderaterna utvecklar sin politik för att ge fler möjlighet att stå på egna ben, det som ett första jobb innebär. Det är avgörande för att Sverige ska bli bättre och för att fler ska få känna delaktighet.

Stefan Löfvens regering agerar däremot i motsatt riktning med en politik som riskerar att fördjupa det nya utanförskapet. I stället för att underlätta för fler att komma in på arbetsmarknaden så höjer regeringen kostnaderna och stänger vägarna in. Det visar sig tydligt när de vill göra det tredubbelt så dyrt att anställa unga och försämrar rot- och rut-avdragen, branscher där många får sina första jobb. Det innebär att regeringen blundar för Sveriges största samhällsutmaning.

 Den flexibilitet och enklare vägar till arbetsmarknaden som förstajobbet-anställning innebär skapar i stället förutsättningar för att komma till rätta med utmaningen. Tillsammans med våra förslag som gör det mer lönsamt att ta det första jobbet, som gör att fler ska anstränga sig för det första jobbet och som rustar fler för det första jobbet, lägger det grunden för att bryta det nya utanförskapet.

Tomas Tobé (M)

partisekreterare

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons