Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvåra inte för dem som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden

Att etablera sig på arbetsmarknaden är inte den lättaste av uppgifter.

Annons

Det upplever många i vår kommun, men också i hela Sverige, där två speciellt utsatta grupper är ungdomar och nyanlända. Att vi politiker aktivt behöver arbeta för att dessa två grupper ska få större möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden är därför en självklarhet för oss moderater, men att höja arbetsgivaravgifterna, från och med den första augusti i år, som Stefan Löfvens rödgröna regering förslagit är däremot helt fel väg att gå.

 

Låt oss förklara varför. Många ungdomar och nyanlända är allt som oftast väldigt oerfarna inom arbetsbranschen, därför att de ännu inte utvecklat några större arbetslivskompetenser. Det tar tid att utveckla arbetslivskompetenser och detta utvecklar man genom att faktiskt arbeta, men ger man dessa två grupper tid så investerar man också för framtiden.

 

Det här förstår arbetsgivarna när de väljer att anställa unga och nyanlända. Men samtidigt behöver det också vara lönsamt för arbetsgivarna att anställa personer som genomgår en utvecklingsfas av det här slaget. Är det därför för dyrt att anställa oerfaren arbetskraft finns dessvärre risken för att arbetsgivarna i stället väljer att anställa de som redan har en utvecklad arbetskompetens.

 

Det är precis detta som höjda arbetsgivaravgifter tidigare visat sig leda till. Regeringens förslag ser dessvärre inte ut att bli ett undantag. Det bekräftar Svenskt Näringsliv som studerat historiska exempel på vad höjda arbetsgivaravgifter tidigare resulterat i. I februari presenterade bland annat organisationen en beräkningar som visar att flera jobb, främst bland unga och nyanlända, hotas av regeringens förslag. Lågt räknat handlar det om 19 000 jobb.

 

Vi kan förstå att regeringen vill generera större skatteintäkter för att genom förslaget få bukt med arbetslösheten bland dessa två grupper. Men ett av de stora misstagen som regeringen riskerar att begå är att bedöma förslaget utifrån dess avsikter, och inte utifrån vad genomförandet av liknande förslag tidigare lett till. För försvinner jobb kommer regeringen att behöva handskas med en växande arbetslöshet som kommer att följas upp med sänkta skatteintäkter och en mindre budget att röra sig med.

 

En annan av de stora farhågorna med en utbredd arbetslöshet, bland dessa två grupper, är att många ungdomar och nyanlända blir långtidsarbetslösa, eller väljer att stå utanför arbetskraften för att de tappar förtroendet. En sådan utveckling riskerar att leda till permanent höga arbetslöshetstal bland dessa grupper eftersom ungdomarna och de nyanlända förlorar värdefull kompetens och motivation under sin arbetslöshetsperiod. Det är med andra ord väldigt många unga och nyanlända som måste vara med och betala priset om regeringen får igenom sitt förslag.

 

Den rödgröna regeringen, som påstår sig värna om jobb, borde utveckla sänkningen av arbetsgivaravgifterna, och inte försvåra för de som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden.

 

Inger KällgrenSawela (M)

kommunalråd

 Morgan Darmell (M)

näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons