Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet, jämlikhet och broderskap?

Annons

 

Frihet, jämlikhet och broderskap. Franska revolutionens målsättning skrevs i dessa tre deviser. Ser man tillbaka till den tidens förhållanden,med religionens enorma makt som stödde även den ekonomiska makten. Resultaten av denna maktfördelning var att arbetarna levde under slavliknande förhållanden.

Bryter man ut ordet frihet så var nog det ett uttryck för en kamp för frigörelse från detta ok och skapa förutsättningar för bättre samhällsförhållande. Ordet jämlikhet stod för att skapa ett samhälle som tog bort de enorma klassklyftorna och broderskap för människors lika värde. Socialdemokratin byggde sin målsättning med samma deviser.

Har fransmännen och vi nått ett sådant samhälle. Jag saknar förutsättningar för att analysera fransmännens situation men det verkar inte som deras målsättning uppfyllts. Deras regeringar har skiftat färg rätt ofta och det har skapats ett parti för den extrema högerpolitiken, det vill säga kapitalets makt.

Går vi till vårt land utvecklades det i den målsättningen till mitten på 70 talet definitivt till kapitalets rörelsefrihet skapades av olika kriser. Bryter man ned målet jämlikhet så omfattas det åtminstone i tal av alla politiska partier, möjligen undantagna av SD och numera tydligen KD.

Vad jag vill påstå är att Lov är inte möjlig att tillämpa  i ett jämlikt samhälle.

Att förverkliga sig själv har begränsningar av många olika slag. Fritt val kan inte tillämpas av alla i ett samhälle då det är beroende av levnadsbakgrund utbildning och ekonomiska förutsättningar.

Ser vi till de senaste 20 åren så har utvecklingen lett till att vi fått ett samhälle där “jaget“ blivit huvudsaken och egoismen och girigheten fått företräde framför solidariteten som ligger i ordet broderskap.

De tidigare maktstrukturerna håller nu på att återta de tidigare förhållandena. Till och med tidigare folkrörelsepartier bedriver nu en politik som kommer att leda till att det gamla klassamhället återuppstår. Det har även trängt ned i en del av socialdemokratins gräsrötter. Det tar sig skiftande uttryck det räcker med att citera en ung arbetares aningslösa yttrande i valrörelsen. ”Vad ska jag med facket till, jag förhandlar för mig själv”. eller den kommunala “ hen som utryckte sin anslutning till Lov”.

Det finns säkert många orsaker till detta, men det välstånd som skapades på 40-talet när ungdomar fick möjlighet att studera och få välbetalda anställningar och det förhållandet att föräldrarna glömde att berätta de verkliga orsakerna för att de fått ett ökat välstånd.  De generationer som halkat efter har inte följt med i välståndsutvecklingen och använder sitt tillkortakommande till att man kan gott säga hatar politiker. I socialdemokratins fall så har man totalt glömt bort medlemsvården och gett utrymme för karriärister att skaffa sig välbetalda förtroendeuppdrag utan att ha någon ideologisk bakgrund. Det kommer att leda till revolutionära stämningar som det blir väldigt svårt att tygla.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons