Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor trots varningar

Annons

Alliansregeringen handlar ofta efter vad den tror är rätt, inte efter vad utredningar och experter vet är bäst.

Ett område där Alliansen handlar utifrån ideologi och tro i stället för att fatta beslut på vetenskaplig grund gäller friskolorna, vilka man drivit igenom trots alla varningar om att dessa inte bara leder till ett segregerat samhälle utan också ställer till ett elände för kommunernas planering för en jämlik skola för alla. Så påpekar till exempel Vasa- skolans rektor, Hans Hultin, som vet vad han talar om, att:

.

(Arbetarbladet 23 december 2008)

En, av alltför många, friskolor är den i Gävle så populära Engelska skolan, dit ambitiösa elever söker sig, och dit deras än ambitiösare föräldrar gärna skickar dem. Till höstterminen 2009 söker sig rekordmånga till denna friskola som förutom högstadium och gymnasium nu också öppnar dörrarna för mellanstadiebarn.

Barnen och, kanske än mer, deras föräldrar inbillar sig att eleverna i en skola där man bara talar engelska faktiskt ska lära sig mer, inte minst i just engelska, än i den kommunala skolan. Hur bedrar man sig inte. Så påpekar till exempel chefen för vår högsta språkvårdande myndighet, Språkrådet (där bland annat Svenska Språknämnden ingår), Olle Josephson, i sin bok ”ju” att engelska som undervisningsspråk för svensktalande elever är av ondo:

(”ju” s.139f)

När elever upptäcker att allt inte var så bra som de först tänkte med den idealiserade friskolan och därför söker sig tillbaka till den kommunala, har denna skyldighet att ta emot dem. Samtidigt stannar märkligt nog skolpengen kvar i friskolan. Det rimliga vore förstås att skolpengen hela tiden följer eleven.

Dessutom borde pengen vara så utformad att kommunen, med skyldighet att ta hand om alla elever, får en större peng än friskolorna; vill föräldrarna till barn i dessa göra dem ekonomiskt jämställda kommunskolorna, får de väl skjuta till den slanten själva – eller kräva att ”ägarna” tar ut mindre vinst än de gör i dag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons