Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt vårdval – kundnytta eller vinstintresse?

LO-facken ställer sig några frågor kring nyttan av fritt vårdval inom omsorgen. Vår första fundering är hur detta kommer att bli för de anställda inom omsorgssektorn.

Annons

Kommer vinstintresserade företag att etablera sig inom denna sektor och hur kommer de att hantera de anställda, arbetsmiljö och arbetstider?

Kommer Kommunals arbete för att uppnå mönsterarbetsplatser för sina medlemmar att försvåras av de nya företag som dyker upp på marknaden?

Vår fråga är om de anställda och vårdtagarnas intresse går före vinst i dessa företag.

En annan fråga vi tycker att man ska diskutera är vilken service vill vi erbjuda de äldre?

Hur och vilka möjligheter har den kommunala sektorn att konkurrera?

Är det meningen att man ska ha en massa före detta kommunalt anställda med F-skattsedel som ska erbjuda vårdtagarna sina tjänster, som sen vårdtagaren ska kunna dra av för hushållsnära tjänst för?

Vi ser en fara att klass avgör vilken service vårdtagarna kommer att få råd med. Vi anser att man måste ta politiskt ansvar för alla medborgare och att alla har rätt till samma service till en kostnad alla har råd med.

Vi ser en fara med fritt vårdval att en överetablering i områden med högre inkomstlägen kan uppstå och att det i områden med lägre inkomstlägen och högre social utslagning inte kommer att bli några företag som etablerar sig.

Det kan även leda till att kommunen som har ansvar för alla medborgare får svårare att upprätthålla en kompetent personal.

Vi ser en stor fara i den moderatledda regeringens ambition att individualisera allt som har byggts upp efter åratal av kollektiv kamp för att få till ett samhälle som tar ansvar för alla sina invånare oavsett klasstillhörighet.

 

Man kan fråga sig samhällsnyttan av att företag som tar ut vinst av skattefinansierad verksamhet etablerar sig i en sektor som redan har stora ekonomiska svårigheter.

 

 

 

Kauko Nisukangas,

 

t f ordförande, LO-facken Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons