Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frysta lägstalöner ger inte fler chansen till ett första jobb

Annons

Det finns inget som tyder på att frysta lägstalöner skulle ge fler chansen till ett första jobb. Sänkningen av arbetsgivargiften för unga (som den förra borgerliga regeringen initierade) motsvarar i dag 2 500 kronors sänkning av lägstalönen. Trots denna massiva sänkning skapades inte fler jobb för unga under de åtta år som subventionen existerade, vilket vi från Handels har kunnat visa i flera rapporter. Att en frysning av lägstalönerna nu helt plötsligt skulle ge fler jobb i den största ungdomsbranschen låter inte troligt. Dessutom har flera expertinstanser som Arbetsförmedlingen och IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) ställt sig skeptiska till att sänkta lägstalöner skulle ge fler jobb. Inte minst därför att vi redan i dag har en mängd insatser, som nystarts och instegsjobb, där staten ger stora subventioner till arbetsgivare.

 

Att påstå att frysta lägstalöner inte är detsamma som en lönesänkning är också felaktigt. Genom att frysa lägstalönerna omöjliggör man den höjning som annars sker årligen i kollektivavtalet. Detaljhandeln är en bransch med väldigt hög personalomsättning och cirka en tredjedel av personalstyrkan förnyas varje år. De flesta nyanställda hamnar på lägstalön eller väldigt nära lägstalön, vilket skulle innebära att vi under ett treårigt avtal skulle se en ordentlig sänkning av löneläget i branschen som helhet. Till det ska man lägga till att deltidsarbete är väldigt vanligt i detaljhandeln, vilket gör att många inte kommer upp i en heltidslön.

 

Hade vi fryst lägstalönerna i början på 2000-talet hade heltidslönen legat på under 12 000 kronor före skatt. För en deltidsarbetande hade det inneburit en lön på ungefär 7000 – 8000 kronor före skatt. Det är svårt att hävda att så låga löner inte skulle leda till ökad fattigdom.  

Susanna Gideonsson

förbundsordförande Handels

Rickard Vivallius

ordförande Handels Gävleavdelning

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons