Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle behöver fler trygghetsboenden!

Annons

Allians Gävles vision är att Gävle ska bli den främsta kommunen i landet på att ta hand om sina äldre. Det viktigaste är att förebygga sjukdom och ensamhet. Här är vi övertygade om att flera trygghetsboenden i Gävle behövs.

Ett trygghetsboende är ett alternativ främst för den som känner att hen inte vill bo kvar hemma längre av olika skäl. De vill ha en enklare och tryggare vardag. Lägenheterna ska ha hög tillgänglighet för personer som till exempel behöver rullator eller andra hjälpmedel för att ta sig fram, liksom rymliga badrum. Omvårdnaden utförs, om det finns behov, av den hemtjänstutförare den äldre väljer.

Det ska finnas stora gemensamma utrymmen, med kök, matsal och ett stort gemensamt vardagsrum. Här kan gemensamma middagar hållas och varför inte med dans. Ensamhet och isolering är nästan det värsta som kan drabba oss oavsett ålder. Det viktigaste med trygghetsboenden tycker vi är att skapa möten mellan människor och ett positivt umgänge.

Trygghetsboenden ska också ha en trygghetsvärd som finns tillgänglig på särskilda tider efter överenskommelse med de boende. Trygghetsvärden kan fixa enklare saker i lägenheten, men också ordna aktiviteter tillsammans med de som bor där.

Gävle har redan ett trygghetsboende i Gavlegårdarnas Tickselbo i Sätramed mycket nöjda inne boende. Här finns gemensamma utrymmen där människor kan undgås och trivas. Det finns en sal med kök, att användas fritt av alla hyresgäster, liksom en gästlägenhet att låna. Högst upp i huset finns bastu, relaxrum, boulebana i källaren och ett takrum med skjutfönster. Gävles andra trygghetsboende i bostadsrättsföreningen Terrassen på Södra Centralgatan kommer att stå klart 2017.

 Men Gävle behöver flera trygghetsboenden anser vi. Det behövs i ytterområdena och i centrala Gävle. Det kan vara såväl ägarlägenheter som bostads- och hyresrätter. Vi välkomnar byggföretag som vill bygga denna typ av trygghetsboenden i kommunen. Vi är övertygade om att vi kommer att få stor politiskt enighet kring att bygga flera trygghetsboenden.

 Anders Jansson (M)

omvårdnadsnämndens ordförande

Roland Nilsson (M)

samhällsbyggnadsnämndens ordförande

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons