Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle – laglös cykelstad!

Annons

Jag arbetar i Gävle men bor i en annan stad. Som pendlare upptäcker man ofta saker som är speciellt för den stad man arbetar i. Gävle har många positiva sidor, det är en vacker stad, människorna är trevliga och vänliga och det tycks vara en väl fungerande kommun. Men något som gör mig både förvånad och faktiskt även lite arg är stadens cykelkultur.

Jag passerar Stortorget varje dag och ser ständigt människor som använder torget som en cykelbana, oavsett tid på dygnet. Även trottoarer används ofta som cykelbanor och det är inte ovanligt att man ser cyklister köra mot enkelriktat eller mot rött ljus. Senast i dag såg jag en cyklist som cyklade på fel sida av vägen och då mötande bilister tutade på denne svängde cyklisten upp på trottoaren och fortsatte att cykla bland de gående. Jag har aldrig sett en sådan uppenbar nonchalans vara så vanlig i trafiken i någon annan stad förr. Varför är det så i just Gävle?

Kan det bero på bristande kunskap om trafikregler? Jag har svårt att tro detta, varför skulle kännedomen om trafikregler vara sämre i Gävle än i andra städer?

Kan det kanske bero på bristande information? Det kan kanske vara svårt att veta vad som är en gångbana och vad som är en cykelbana. Skyltarna sitter inte alltid så att de är lätta att se. Detta kan dock inte gälla exempelvis på torget, där skyltar om påbjuden gångbana tydligt sitter vid flera inpassager.

Kan det bero på en bristande vilja att visa hänsyn, där tanken att det är jag som ska fram och jag cyklar hur jag vill härskar? Detta kanske kan förklara inte bara att cyklister så ofta struntar i trafikreglerna utan också varför många som cyklar på torget inte visar särskilt stor hänsyn till de gående. Många gånger kan cyklister komma i hög fart och rakt emot gående, som får stanna upp för att undvika att bli påkörda. Men varför har i så fall just Gävlebor så svårt att visa hänsyn?

Kan det vara en kultur som växt fram genom åren och som går i arv från den äldre generationen till den yngre? Kan det vara så att anledningen till att unga människor ofta struntar i trafikreglerna är att de äldre faktiskt också gör så?

Är anledningen till att unga människor cyklar på trottoarerna den att de ser att äldre människor gör så och därmed tror att det är okej?

Jag läste i en lokaltidning häromdagen att unga mopedister ställer till problem i Gävle. Men vilka förebilder har dessa människor egentligen?

Jag vet inte om det bara är jag, och de jag pratat med detta om, som uppmärksammat detta och ser det som ett problem. Vad tycker Gävleborna själva? Vad tycker de som cyklar? Vad tycker fotgängare, bilister?

Slutligen ett tips till polisen. Gör en insats på torget en vardagsförmiddag och budgeten lär snart vara stärkt eftersom så många cyklar där, samtidigt som trafikmoralen bland stadens cyklister kanske också kan förbättras.Pendlare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons