Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle ska vara främst i landet på att ta hand om sina äldre

Svar till Vänsterpartiet, 24 januari

Annons

 

Vänsterpartiet hävdar att det är ”Märkligt att Anders Jansson har så svårt att förstå”. Ja! och det är sant att jag inte förstår Vänsterpartiets syn på valfrihet och det blev inte tydligare efter deras debattinlägg. De vill inte ha riktig valfrihet för Gävleborna och inte heller samverkan mellan kommun och privata aktörer, Allians Gävle är övertygade om att det är framtiden.

Vilka konsekvenser skulle Vänsterpartiets politik få? I Gävle har vi cirka 1600 hemtjänstkunder som i dag har valfrihet att välja kommunala eller privata utförare. Det allra flesta väljer den kommunala hemtjänsten som håller en hög klass och man är mycket nöjd med det stöd man får. Av dessa cirka 1600 personer har cirka 750 valt hemtjänstföretag. I nuläget finns tolv hemtjänstföretag med ett profilerat utbud av tjänster. Även de har en mycket bra och uppskattad verksamhet. För mig betyder valfrihet att kunna välja mellan olika utförare som har hög kvalité och en inriktning som passar mig. Detta vill Vänsterpartiet ta bort! Ingen av de 1600 ska få välja. Tolv små företag ska läggas ned med i värsta fall arbetslöshet som följd. Det är valfrihets fientligt och arbetsfientligt!

I Gävle bor ca 1000 personer på äldreboenden, även här har de allra flesta valt kommunala äldreboenden och trivs bra där. Det finns också äldreboende som drivs av företag och ca 250 av de 1000 har valt att bo där. Även dessa människors valfrihet att välja ett boende som passar dom vill Vänsterpartiet ta bort. Varför?

Gävle har tyvärr under många, många år haft långa köer till äldreboenden som har orsakat stort personligt lidande för många äldre. Just nu i Gävle etablerar sig flera företag som bygger och kommer att erbjuda moderna äldreboenden till alla i kösystemet som behöver plats. Tack vare detta så försvinner köerna till äldreboenden i Gävle! Slut på lång väntan. Vänsterpartiet vill också stoppa de nya äldreboenden som nu byggs av företag och riskera på nytt att gamla får vänta i oändlig tid på en plats i ett äldreboende.

Det finns inte heller några förslag från Allians Gävle att Omvårdnad personlig assistans ska privatiseras.

Allians Gävles vision är att Gävle ska bli den främsta kommunen i landet på att ta hand om sina äldre och övriga som behöver omsorg. Vi är nästan där! Omvårdnad Gävle driver en verksamhet av toppklass och är redan Sverigeledande inom demensvård. Vi har också företag som erbjuder bra alternativ inom hemtjänst och framtidens äldreboenden. Med valfrihet och fortsatt god samverkan mellan det offentliga och företag kommer vi att må målet att Gävle ska vara främsta i landet på att ta hand om sina äldre!

Vår förhoppning är att alla partier kommer att ställa sig bakom denna vision.

Anders Jansson (M)

ordförande, Omvårdnadsnämnden

Allians Gävle

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons