Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolitiken är mer spännande än Brynäs

Annons

Den senaste veckan har bjudit på en spännande dramatik i Gävlepolitiken. Till och med mer spännande för den som är intresserad av samhällsfrågor än både elitserien i hockey och allsvenskan i fotboll!

Först har den moderata kommunfullmäktigegruppen i Gävle stått emot ett oerhört starkt tryck från etablissemanget för att rösta ja till en investering på 100 miljoner i ett kulturhuvudstadsår. Jag är övertygad om att fullmäktigegruppen för moderaterna som består av både välkända och respekterade personer verksamma i Gävle kommun har gjort en mycket noggrann analys av fördelar och nackdelar med denna satsning och landat i den rimliga ståndpunkten att det är en för stor investering med en för liten återbetalning för att det ska vara värt att satsa på.

Gävle och Sverige står inför stora utmaningar de närmaste åren. Hur ska vi klara konkurrensen i en globaliserad värld?

På vilket sätt kan vi få en bättre skola så att våra ungdomar får en än bättre start i livet?

Den starkt växande tjänstesektorn i andra regioner i Sverige och Europa skapar nya jobb, inte minst inom välfärdssektorn. Hur ska vi få en mer framväxande tjänste- sektor inom välfärdssektorn i Gävle och Gävleborg?

Det är viktiga frågeställningar som politikerna borde fundera på den närmaste tiden i stället för att använda tid och resurser till ett kulturhuvudstadsår som inte leder regionens utveckling framåt. Eftersom kommunpolitikerna har fri dragningsrätt av medborgarnas pengar så är ett realistiskt alternativ att man faktiskt återlämnar 2 400 kronor per person som förvärvsarbetar i kommunen till att använda efter eget önskemål om politikerna upplever att man har en för stor budget för den kommunala kärnverksamheten. Det skulle leda till en ökad konsumtion av både varor och tjänster och skulle göra stor nytta i en kommande inbromsning i ekonomin för företag och privatpersoner.

Den andra stora händelsen är att Gävle kommun missat en spännande och unik testanläggning för plastis. Ett av argumenten som finns för ett kulturhuvudstadsår är att det ska locka hit nya företag och stimulera de som finns till nya investeringar. Det räcker med att läsa lokalmedia för att se att detta enbart är en skendebatt. Det finns ett företag verksamt i Gävle som ville investera i en ny anläggning för 50 miljoner. En referensanläggning som på riktigt skulle locka hit människor för att studera plastis under lång tid, och detta utan kommunala bidrag. Gävle kommuns ansvar var att ordna så att den investeringen skulle kunna komma till stånd. I stället så använder kommunledningen i Gävle argument som” vi vill inte ha gräddfiler för företag” när man nu uppenbarligen har schabblat bort Gävlebornas möjlighet till en anläggning och företagets möjlighet att använda Gävle som referensort.

Argument om ”gräddfiler” brukar användas i sammanhang när ungdomsförbund på vänsterkanten argumenterar mot privatvård men nu är det uppenbarligen ord som ska användas från tjänstemän mot företag som vill investera i Gävle. Det är djupt olyckligt och skapar ett dåligt företagsklimat. Om de högsta cheferna och politikerna använder den retoriken så legaliserar man även det på en lägre tjänstemanna nivå.

Uppenbarligen har så många tjänstemän i kommunen, och politiker, varit sysselsatta med en ansökan för ett kulturhuvudstadsår, så att man inte hinner med sina huvuduppgifter, att serva det befintliga näringslivet genom att möjliggöra investeringar.

Det är en spännande vecka som borde leda fler politiker från alla partier till eftertanke, vilka är utmaningarna för Gävle kommun i framtiden och hur löser vi dessa bäst?

Vill vi ha ett bättre företagsklimat i kommunen som innebär att fler Gävlebor får arbete i växande och välmående företag och hur ska man då rigga den kommunala organisationen för att hinna med kommunens kärnuppgift, att serva oss kommun- medborgare och företag så att vi inte missar investeringar av det slag som nu har skett?

Lars Beckman,

regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons