Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge den kommunala skolan mer självstyre

Annons

Vi har i massmedia, under ett antal veckor, kunnat följa en tråkig debatt om neddragningar av verksamhet för de elever som behöver extra stort stöd. Från förvaltningshåll föreligger förslag på att minska antalet platser på våra resursskolor, förändra elevstödet och att tjänster ska försvinna från skolhälsovården.

Alla dessa förändringar är vi från Allians Gävle emot. Med denna debattartikel vill vi uttrycka vårt stöd till våra ledamöter i Barn- och ungdomsnämnden, när de har att fatta beslut om detta i början av oktober.

När man måste anpassa en organisation efter nya förutsättningar, minskat elevunderlag och krav på effektiviseringar, får detta inte innebära att det drabbar eleverna med destörsta behoven först. Vi i Allians för Gävle anser att det inte går att spara på dem som mest av allt behöver resurser.

Vi anser att förändringar och besparingar måste göras där undervisningen inte påverkas. Kommunen har en stor administrativ enhet, som just genomgår en analys. Här måste våra skolpolitiker ta sitt ansvar och hitta besparingar. Vi anser att detta är en del som inte tagits med när man tittat på vilka verksamheter som ska spara.

Inga beslut om indragningar som direkt drabbar eleverna får vidtas utan att det görs en fullständig genomgång av all anan verksamhet.

Vi har stor förståelse för att det är ett svårt jobb att sitta i barn- och ungdomsnämnden, i tider då elevantalet minskar och när nya vindar blåser inom skolans värld. När elever och föräldrar vill bli delaktiga i skolval, val av inriktning efter intresse och pedagogik. Denna naturliga utveckling kan inte längre stoppas eller motarbetas av social- demokraterna och deras stödpartier av enbart ideologiska skäl. Vi i Alliansen önskar att man i stället såg barnens och deras föräldrars behov.

Vår idé är att vi i Gävle kommun inför en skolpeng som följer varje elev till den skola som eleven väljer. Det betyder att skolor, lokaler och kostnader anpassas direkt efter det antal elever man får. Den kommunala skolan blir då mer fri och självstyrande, precis som de skolor som drivs av andra än kommunen.

Börja den omställningen redan nu inför läsåret 2009–2010! Detta kommer att leda till skolor med kvalitet!

Inger KällgrenSawela,m

Per-Åke Fredriksson, fp

Roland Ericsson, c

Lennart Ahlenius (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons