Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge fler chansen att få ett första jobb

Svar till Handels, 16 december

Annons

Handelsanställdas förbund skriver i en debattartikel att höjda ingångslöner är viktigt för att förhindra fattigdom. I detaljhandeln är ingångslönen för en 19-åring utan erfarenhet 19 739 kronor i månaden och till det kommer höga ob-tillägg. Sedan den nivån bestämdes har Sverige inte haft någon inflation, det har alltså inte blivit dyrare att leva.

Ingångslönerna i Sverige har ökat kraftigt de senaste tio åren och är väldigt höga i en internationell jämförelse. Höjer vi ingångslönerna ytterligare höjer vi också tröskeln till det första jobbet.

Sverige sticker ut som ett land med få jobb som inte kräver tidigare erfarenhet eller lång utbildning. Det bidrar till att det är svårt för många personer att komma in på arbetsmarknaden. I tider av historiskt stora flyktingströmmar är höga ingångslöner mer problematiskt än någonsin. Här måste vi alla vara beredda att ta ansvar. Svensk Handel vill därför att ingångslönerna förblir oförändrade efter 2016 års avtalsrörelse.

Internationella Valutafonden, Konjunkturinstitutet, Finanspolitiska rådet, professor Lars Calmfors och flera andra forskare och bedömare har unisont påpekat att höga ingångslöner är ett problem för Sverige om vi ska klara att få in många fler människor på arbetsmarknaden.

Nästan var fjärde svensk påbörjade sitt yrkesliv inom handeln som förblir en viktig inkörsport till arbetslivet. Handeln är den bransch som anställer flest unga och oerfarna och det finns stor potential att skapa ännu fler jobb. Sänks tröskeln till det första jobbet kan handeln skapa fler jobb åt dem som behöver dem mest. 

Karin Johansson

vd Svensk Handel              

Anna Wedin

chef Arbetsrätt och förhandling Region Norr, Svensk Handel

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons