Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greklands fall är inte bara på grund av vänsterproblem

Annons

SVAR TILL: Lars Beckman (M) 18 juli

Lars, du skriver att Sverige behöver en alliansregering.

Har du tänkt på att den vi hade röstades ner 2014 och den nya som du propagerar för har ingen egen majoritet.

Den fick 10 procent färre röster i valet och kan endast återuppstå genom att den samarbetar med SD.

KD har bytt politik till högerextremism. Jan Björklund har sågat stora delar av den allianspolitik som bedrevs i åtta år.

C vill föra en annan borgerlig politik och M tappar väljare till KD. Finns det i nuläget någon allians värd namnet utan SD.

Slutsatsen blir att du arbetar för ett samarbete med SD.

Det är den enda möjliga alliansen utan ett nyval och som opinionen bland väljarna ser ut nu skulle M riskera att återgå till det 15 procents-parti som de var förr.

Den lyckade jobbpolitik som du talar om ledde till högre arbetslöshet än när alliansen tillträdde.

Alliansen talade i valrörelsen om att de skapat 350 000 nya jobb. Det var bara en chimär. De hade i huvudsak tillkommit genom befolkningsökningen på grund av invandringen. Sysselsättningsgraden hade minskat.

De svek du påstår beror på att S/MP-regeringen ännu inte har regerat på egen budget utan på alliansens.

De har tvingats till detta genom alliansens samarbete med SD. Utan deras röster på alliansens budget har regerandet sett annorlunda ut.

Alliansens budget innehöll inga av S-löftena och då är det svårt att genomföra dem när riksdagen med SD:s stöd röstar ned dem.

En annan orsak är att alliansen förutom att ha förbrukat de 67 miljarder som fanns i kassan när de tog över har förbytts i ett budgetunderskott på 87 miljarder och ett ökat behov av budgetförstärkning med 90 miljarder. Dessutom ett övergivet överskottsmål.

När du åberopar den Grekiska situationen bör du vara medveten om att den inte är bara ett vänster- problem, som du vill framhålla.

Grekland har styrts omväxlande av höger och vänsterregeringar de senaste 50 åren.

Grekland har fört en snarlik politik som Sverige fört de senaste åtta åren. Sänkta skatter till företagen. En del företag har inte betalat någon skatt alls.

De rika rederierna har haft en särställning och redan förmögna har betalat låga skatter och fått pension vid 50 års ålder.

I vissa fall till och med lägre. Det tycker jag påminner väldigt mycket om alliansens politik de här åtta åren.

Du vill åberopa sänkt rot- och rutavdrag som kommer att innebära ökade svartjobb. Är det så enkelt så är det bara att åtala de arbetsgivare som anlitar svart arbetskraft. Det är nämligen olagligt.

Du klandrar beslutet att ta bort dubbla jobbskatte- avdrag till pensionärer. De har missbrukats genom att många pensionärer inrättat fiktiva företag där de fördelar sina inkomster.

Det har inte skapat några nya arbeten.

Jag anser att det är skrämmande att en pensionär som behåller sitt förtroendeuppdrag efter pensioneringen ska få dubbla jobbskatteavdrag och vanliga pensionärer betala högre skatt än dessa förtroendevalda.

Det är inte bara skrämmande. Det är skamligt då förtroendevalda har höga arvoden som ofta inte står i proportion till den insats det kräver.

Politiken som varat de här åtta åren med sänkta skatter vill du återgå till trots att den varit helt misslyckad. Du vill dessutom sänka lönerna för vanliga arbetare och införa ett sjätte jobbskatteavdrag som endast gynnat höginkomsttagare.

Nej, Lars låt Gud bevara oss från en ny allians ledd av Moderaterna. Ni har ingen Schlingman som sekreterare längre utan en helt vanlig Tobé.

Jag beklagar men han kan inte uträtta underverk. Sverige behöver en stark regering grundad på Socialdemokratisk politik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons