Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna jobb kan vända trenden


Med jämna mellanrum offentliggörs dyster statistik för Gävleborgs län.

Annons

Arbetslösheten är högre här än i andra regioner enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik januari 2015. Utbildningsnivån är den lägsta i riket (SCB 2013).

Politikerna är bekymrade och det med rätta. Hur ska man få utvecklingen att vända?

Vi har ett förslag till Region Gävleborg och länets kommunpolitiker: Satsa på de gröna näringarna! Se potentialen i familjeskogsbruket, i de mjölkgårdar vi har, i den entreprenörsanda som finns på stora och små gårdar med grön verksamhet på landbygden. På köpet får ni ett öppet landskap med åkrar och betesmarker och välskötta skogar med svamp och bär som ni så gärna vill marknadsföra mot besöksnäringen.

Det finns en hel del ni kan göra för att underlätta för skogs- och lantbruket i Gävleborg att växa och skapa nya jobb och hjälpa länet att utvecklas i en positiv riktning.

– Följ Miljöbalken och bygg inte på jordbruksmark om det finns alternativ. Marken behövs för gårdar som vill växa och för framtidens livsmedelsproduktion.

– Sätt en ära i att era offentliga kök inte serverar mat som framställts på ett sätt som är olagligt i Sverige. Billig import slår ut svensk kvalitetsproduktion.

– Marknadsför naturbruksinriktade gymnasier i Gävleborg inför gymnasievalet. Lantbruksutbildningar är dyra, men arbetsmarknaden för den som är färdigutbildad är mycket god.

– Underlätta för markägare att exploatera i strandnära läge. Ta fram LIS-områden och utöka inte onödigtvis strandskyddet till 300 meter. Uthyrningsstugor vid vatten är en satsning på besöksnäringen.

Vi har skogar som inte bara ger timmer till trä- och massaindustrin utan också klimatsmart biobränsle till våra värmeverk. 80 procent av Gävleborg täcks av skog, men vi har fortfarande ett levande lantbruk med betande djur spritt över nästan hela länet. Vi producerar mjölk, kött, ägg, potatis och grönsaker och med goda förutsättningar kan vi växa och bidra till en positiv utveckling.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har över 170 000 medlemmar som tillsammans driver 90 000 företag. De gröna näringarna står för drygt 4 procent av Sveriges BNP.

Vi kan och vi vill bli fler! Ge oss möjlighet att bidra till utvecklingen i Gävleborg,

Maria Jonsson

ordförande LRF Gävleborg

Helena Jonsson

förbundsordförande LRF

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons