Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppmoms – ett sätt att stödja små företag

Miljöpartiet vill underlätta för små och medelstora företag som skapar en stor del av de nya jobb som växer fram runt om i landet.

Annons

Många småföretagare vittnar om problem att få finansiering till investeringar och nyanställningar. Vi tar finansieringsfrågan för de små företagen på allvar. Sedan regeringen tillträdde har vi bland annat sett till att Almi får ett kapitaltillskott genom Europeiska Investeringsfonden på 1,2 miljarder kronor för ett ökat fokus på små företag och tidiga skeden. Vi har också tillsatt en utredning om det statliga riskkapitalet för att få kapitalet att jobba i tidigare utvecklingsfaser och i små företag.

När de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna fällde regeringens budget i höstas drabbades de lokala bankerna av en skattesmäll i mångmiljonklassen, eftersom möjligheten till gruppregistrering för moms då togs bort. Trots stor kritik mot förslaget så vägrade de att backa. Detta bevisar återigen att Moderaterna för en politik som gynnar de välbeställda.

För de små företagen spelar de svenska bankerna en viktig roll. Det är många gånger de som står för företagens finansiering. Särskilt banker med stark lokal förankring, som exempelvis Länsförsäkringar och Sparbankerna. Företagare, likväl i större städer som på landsbygden, måste ha goda möjligheter att få tillgång till lån och krediter för att kunna växa. En bättre konkurrens på bankmarknaden gynnar både privatkunder och företagare.

I vårbudgeten, som regeringen presenterade i samarbete med Vänsterpartiet, så föreslår vi därför att gruppregistrering av moms fortfarande ska vara möjligt och undanröjer kostnaderna för skatteadministration. För att stärka Sveriges konkurrenskraft måste vi se till att underlätta för dem som skapar nya jobb. Miljöpartiet prioriterar framtiden för våra barn och unga, medan Moderaterna fortsätter att prioritera skattesänkningar.

 

Per Bolund (MP)

finansmarknadsminister

Anders Schröder (MP)

riksdagsledamot i Gävleborg

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons