Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbara ombyggnationer en möjlighet och en skyldighet

Annons

Gävle och hela Sverige står inför en stor bostadspolitisk utmaning. Runt om i landet behöver mer än en halv miljon lägenheter renoveras. Det handlar först och främst om bostäder byggda under efterkrigstiden och miljonprogramsåren som passerat sin livslängd och är i akut behov av renovering. Hyresgästförenigen vill se en satsning på hållbara ombyggnationer som också möjliggör att alla hyresgäster har råd att bo kvar.

Regeringen har i budgeten anslagit 3 miljarder till stöd för kommunerna i samband med ett ökat byggande, energieffektivisering av miljonprogrammet och byggandet av äldrebostäder. Hur stor del av det som ska gå till energieffektiviseringar är oklart. Det är bra att det finns med i budgeten, men räcker ändå inte till. Ska renoveringarna ske på ett hållbart sätt, där energiåtgärder som isolering, fönsterbyten och ny ventilation är en del av upprustningen förutom stambyten, nya kök och badrum, så skulle det kräva hyreshöjningar på mellan 25–40 procent. Sådana lösningar är varken ekonomiskt eller socialt hållbara då majoriteten av hyresgästerna inte klarar sådana hyreshöjningar eller har den betalningsviljan.

De hållbara ombyggnationerna uteblir och ersätts med reducerade åtgärder som renovering av badrum och kök. Åtgärder som fastighetsägarna vet att de kan ta ut en högre hyra för och där hyreshöjningen blir lägre. Trenden är tydlig, vi ser det i både de kommunala bolagen och de privata. Det är inte hållbart på längre sikt, då fastigheterna ändå måste totalrenoveras.

EU ställer också krav som Sverige måste leva upp till. 2020 ska energianvändningen i bostäder och lokaler minska med 27 procent, i dagsläget är siffran cirka 17 procent. Hållbara ombyggnationer är en del av detta för att klara de uppsatta målen.

Hyresgästföreningen anser att en hållbar upprustning är den rätta vägen att gå. Det kräver dock ett större samhällsansvar där staten går in med ett investeringsstöd för ombyggnationer och ändrar skattelagstiftningen så att villkoren för hyresrätterna förbättras.

Idag subventioneras det ägda boendet, egnahem och bostadsrätter, i form av ränteavdrag och ROT-avdrag för mer än 30 miljarder kr årligen. Regeringen har ett ansvar för att se till att alla upplåtelseformer behandlas lika.

Hyresgästföreningen har en rad förslag för en hållbar utveckling vid ombyggnader: ett ROT-avdrag även för hyresrätten, skattefria investerings-och-underhållsfonder, hållbarhetspremier till ombyggnad och förstärkt hyresgästinflytande. Dessa åtgärder är nödvändiga för en regering som vill ta sig an en av vår tids största bostadspolitiska utmaningar.

Torbjörn Rönnkvist

regionordförande, Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Owe Hellberg

förhandlare, Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons